Zaradi Jankovićevega vpletanja negativno mnenje h kandidaturi Miheliča Syeda

Slovenija 06. Mar 202405:30 13 komentarjev
Kino Šiška Janković
Foto: BOBO

Svet Centra urbane kulture Kino Šiška je podal negativno predhodno mnenje h kandidaturi Tiborja Miheliča Syeda za direktorja tega javnega zavoda. Ob tem je navedel, da se s to potezo ni izrekel o kandidatu, temveč je negativno mnenje podal "zaradi nekorektnega in nestrokovnega poteka postopka ter načina izbire kandidata". Kot smo razkrili na N1, se je namreč v postopek vpletel ljubljanski župan Zoran Janković.

Ljubljanski mestni svet je septembra lani objavil javni razpis za direktorja Centra urbane kulture Kino Šiška. Prispele so tri vloge, pogoje pa sta izpolnjevala dva prijavljena kandidata: vršilec dolžnosti direktorja Kina Šiška Mitja Bravhar ter glasbeni urednik in novinar na Valu 202 Žiga Klančar. Očitno pa nista bila po volji ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću. Kot smo razkrili na N1, ju je povabil na pogovor in pozval k umiku kandidature. Oba sta to tudi storila. Več naših virov je tedaj izpostavilo, da želi ljubljanski župan na čelu Kina Šiška sedanjega direktorja Slovenskega mladinskega gledališča Tiborja Miheliča Syeda. To se je po januarski ponovitvi razpisa potrdilo. Nanj je prispela zgolj prijava Miheliča Syeda, Janković pa ni skrival, da njegovo kandidaturo podpira.

Županovo vpletanje pa je vznemirilo svet Centra urbane kulture Kino Šiška. Tako je svet zavoda h kandidaturi Miheliča Syeda prejšnji teden podal negativno predhodno mnenje. Ob tem je poudaril, da se ni izrekel “o kandidatu kot takem”, temveč negativno mnenje podaja “zaradi nekorektnega in nestrokovnega poteka postopka ter načina izbire kandidata”.

Omenjeni sklep je svet Kina Šiška, v katerem imajo sicer večino predstavniki ljubljanske mestne občine, sprejel soglasno – en član je bil zaradi poti v tujino odsoten. “Vesela sem, da smo bili soglasni. Imeli smo precej dolgo razpravo, naša stališča pa so bila jasna: če smo svet zavoda in se pričakuje naše mnenje, ga povemo tako, kot mislimo, da je prav,” je poudarila predsednica sveta Jožka Hegler. Kot je dodala, so s sklepom opozorili, da glede na pozitivne rezultate Kina Šiška sedanji v. d. direktorja Mitja Bravhar, ki se je prijavil na prvi razpis, uspešno dela. To po njenih navedbah izhaja tudi iz pozitivnih opredelitev vseh komisij oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana tako do dela Kina Šiška v preteklem letu kot do letošnjega programa.

Hegler nam je še povedala, da je po Jankovićevem posegu v postopek in njegovem predlogu prvotnima kandidatoma, naj odstopita od kandidature, kot predsednica sveta javnega zavoda po elektronski pošti zaprosila za pogovor pri županu, vendar ni dobila nobenega odgovora.

Očitno pa je prejšnji teden sprejeto mnenje o nekorektnem in nestrokovnem poteku postopka razburilo Jankovićev tabor. Tako je svet Kina Šiška prejel dopis komisije mestnega sveta za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, pod katerim je po besedah naših virov podpisan predsednik komisije Aleš Čerin, sicer tudi ljubljanski podžupan in vodja svetniškega kluba Liste Zorana Jankovića. V dopisu je zapisano, naj svet javnega zavoda v 30 dneh poda predhodno mnenje h kandidaturi Miheliča Syeda in ne o samem postopku.

Ali se bo svet Kina Šiška o zadevi ponovno pogovoril ali pa na zaprosilo komisije sploh ne bo odgovoril, po besedah Jožke Hegler še ni jasno. Ta organ sicer pri izbiri direktorja nima aktivne vloge – mestni svet lahko odločitev sprejme brez njegovega mnenja oziroma se nanj ne ozira. Naši sogovorniki so tako prepričani, da bo glede na večino, ki jo imajo Jankovićeva lista in njeni podporniki v mestnem svetu, Tibor Mihelič Syed imenovan za direktorja.

Tibor Mihelič Syed
Tibor Mihelič Syed (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Zato se člani sveta Kina Šiška tudi niso opredelili do kandidatovega programa, temveč so se odločili, da bodo to storili, ko jim ga bo morebitni novi direktor predstavil na naslednji seji. Po navedbah Hegler pa program, ki ga je predložil Mihelič Syed, potrebuje kar nekaj obrazložitev in pojasnil. “Člane sveta je motilo tudi to, da programa ni napisal sam, temveč ga je, kot je navedel v uvodu, skupaj s sodelavci pripravil na osnovi nekega drugega programa,” je poudarila.

Po besedah naših virov gre za program, ki ga je ob neuspešni kandidaturi za direktorja Kina Šiška pred petimi leti predložil Peter Baroš. Ob tem so nekateri naši sogovorniki ocenili, da program Miheliča Syeda ne vsebuje konsistentnih zaključkov in je “šlampast”, na kar naj bi po njihovih besedah kazalo tudi to, da sedanji kandidat ni spremenil nekaterih datumov Baroševega programa. “Od direktorja Slovenskega mladinskega gledališča bi vsekakor pričakoval bolj kakovosten izdelek,” je dejal eden naših sogovornikov.

Na vprašanje, zakaj je uporabil Barošev program, nam je Mihelič Syed odgovoril: “Pomembni in tehtni dokumenti ne nastajajo v vakuumu, temveč gradijo na izkušnjah, premislekih, ekspertizah in analizah ljudi pred nami. Ljudi, ki so se z vizijo Kina Šiška poglobljeno ukvarjali, ko sam o kandidaturi sploh še nisem razmišljal, saj sem bil posvečen vodenju Slovenskega mladinskega gledališča.” Po njegovih navedbah že na prvi strani piše, da dokumenta ni pripravljal samostojno – takšno ravnanje bi bilo celo neumno. “Dokument razvoja zavoda vedno pripravljaš skupaj z ekipo, pomembno pa je, da je del predvidene nove ekipe sodeloval že pri pripravi dokumenta Petra Baroša. Gre torej tudi za njihovo avtorsko delo,” je poudaril Mihelič Syed.

Izpostavil je še, da je imel Baroševo privoljenje in podporo, “da izvrstno pripravljen dokument nadgradimo”, dodali pa so analizo obdobja, ki ga dokument Petra Baroša ni zaobjel, ter svoje premisleke in konkretne cilje. “Poudarjam: zadevo smo prijavili transparentno in z zadostno mero premisleka,” je še navedel Mihelič Syed. Ob tem je dodal, da bo ena izmed prvih nalog novega vodstva Kina Šiška priprava nove strategije zavoda, v strateški dokument pa da nameravajo vključiti tudi poudarke iz programa Mitje Bravharja, ki so ga povabili v novo ekipo.

Da je bil seznanjen, da bo Mihelič Syed uporabil njegov program, nam je potrdil tudi Baroš. “Pravzaprav sem upal, da bo kdo na podoben način pripravil svojo vizijo razvoja javnega sektorja v kulturi. Na neki način mi je torej v čast, da so me vprašali, ali lahko na moji osnovi nadgradijo svojo prijavo,” nam je dejal sedanji svetovalec v kabinetu ministrice za kulturo Aste Vrečko, ki torej z Miheličem Syedom v Kinu Šiška ne bo sodeloval.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje