Zaradi kadrovske stiske bodo poleti v ZD Idrija odprte le nadomestne ambulante

Slovenija 24. Maj 202410:23 2 komentarja
zdravstvo
Foto: Denis Sadiković/N1

V Zdravstvenem domu Idrija bodo julija in avgusta zaradi pomanjkanja zdravnikov družinske medicine začasno reorganizirali delo splošnih ambulant. Kot so se dogovorili na četrtkovem sestanku vodstva z zaposlenimi zdravniki, bodo v tem času odprte le nadomestne ambulante. Upajo, da bodo tako bolniki v času dopustov čim manj občutili pomanjkanje zdravnikov.

Čez poletje se v Zdravstvenem domu Idrija ob že siceršnjem pomanjkanju zdravnikov, specialistov družinske medicine, razmere zaradi koriščenja letnih dopustov še poslabšajo. Brez osebnega zdravnika je na Idrijskem 2.000 ljudi, ki so nedavno doživeli novo razočaranje, ker si je zdravnica, ki naj bi se zaposlila v zdravstvenem domu in maja začela opredeljevati neopredeljene paciente, premislila in ni podpisala pogodbe o zaposlitvi.

Na četrtkovem sestanku so se dogovorili, da bodo junija še delali po obstoječem sistemu, ko bolniki, ki imajo izbranega zdravnika, zdravstveno oskrbo dobijo pri svojem izbranem zdravniku, neopredeljeni pa v nadomestni ambulanti. Julija in avgusta pa bodo v zdravstvenem domu začasno delale le nadomestne ambulante, tudi za paciente, ki imajo izbranega osebnega zdravnika.

“Poskrbeli bomo, da bo zagotovljena zdravstvena oskrba za vse akutno obolele in kronične bolnike, seveda bodo prišli do zdravstvene oskrbe tudi tisti, ki ne bodo imeli nujnih zdravstvenih težav, le včasih se bo lahko zgodilo, da bodo morali nekoliko počakati,” je novinarjem pojasnil direktor Tomaž Glažar.

Opredeljene paciente bodo usmerjali k izbranemu zdravniku, če bo tedaj delal. Vendar se bodo tudi v teh ambulantah v omenjenem obdobju zdravniki in specializanti menjavali, kot je bilo to doslej značilno za nadomestne ambulante za neopredeljene. Opredeljenim pacientom bo v nadomestni ambulanti zdravstveno oskrbo tako nudil izbrani zdravnik, če bo ta na dopustu ali razporejen na drugo delovno nalogo, pa drug zdravnik, ki bo takrat delal v tej nadomestni ambulanti.

Opredeljeni pacienti bodo za dogovor o obisku še vedno klicali v ambulanto svojega izbranega osebnega zdravnika, telefonsko bodo prevezani na informacije in nadomestne ambulante, s triažnim postopkom pa bo glede na njihovo zdravstveno stanje zdravstveno osebje odločilo, kdaj bodo prišli na vrsto za pregled. Tudi vsem neopredeljenim pacientom iz občin Idrija in Cerkno bodo v teh dveh poletnih mesecih v Zdravstvenem domu Idrija nudili potrebno zdravstveno oskrbo kot doslej.

Predvidoma bo takšen sistem veljal le julija in avgusta, saj po direktorjevih besedah računajo, da bodo septembra prešli nazaj na obstoječi način dela.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje