Zaradi katastrofalnih razmer v DSO Izola ministrstvo v gradnjo novega doma

Slovenija 12. Apr 202409:52 2 komentarja
Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac
Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Ministrstvo za socialno prihodnost bo začelo postopke izgradnje novega doma starejših občanov v Izoli. Minister Simon Maljevac in izolski župan Milan Bogatič bosta v torek podpisala pismo o nameri izgradnje.

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac in izolski župan Milan Bogatič bosta v torek podpisala pismo o nameri gradnje novega doma starejših v Izoli, so sporočili z ministrstva. S podpisom bosta odprla vrata za preveritev potencialne lokacije za gradnjo, natečaj, pridobitev dokumentacije, prilagoditev prostorskih aktov in drugo.

“Ministrstvo bo nemudoma začelo postopke, že letos poleti,” so besede Maljevca povzeli v sporočilu za javnost. Podpis pisma o nameri je sicer uveljavljena praksa, s katero se deležniki zavežejo nameri po sodelovanju v projektu.

Dom upokojencev Izola je bil zgrajen leta 1953. Danes je dotrajan, saj država doslej ni zadostno vlagala vanj, poudarjajo na ministrstvu. Zaradi dotrajanosti in neprilagojenosti prostorov minimalnim bivanjskim standardom so v domu kapaciteto postelj in oskrbe skrčili s prvotnih 245 na trenutnih 205.

DSO Izola
Prizor iz DSO Izola (Foto: Srdjan Živulovič/BOBO)

Čeprav zagotavljajo vse storitve v skladu s strokovnimi merili, se soočajo tudi z drugimi izzivi. Vodstvo doma, izolska lokalna skupnost in ministrstvo zdaj oblikujejo najboljšo rešitev.

“V zadnjih pogovorih nam je občina Izola že prišla naproti, na mizah mojih strokovnih sodelavcev so lokacije in načrti,” je zapisal Maljevac.

Ministrstvo je spomnilo, da so njihovi predstavniki izolski dom obiskali že pred letom dni in nemudoma zagnali pogovore o gradnji in vzpostavitvi nove infrastrukture.

V preteklih tednih je težave, s katerimi se sooča dom starostnikov na trenutni lokaciji, izpostavil tudi Varuh človekovih pravic. Svetina je po obisku v Izoli izpostavil slabo stanje doma, infrastrukture in posledično okrnjenih pogojev za izvajanje zakonsko predpisanih standardov oskrbe. Ministrstvo je pozval k ukrepanju.

Konec marca smo si stanje v DSO Izola ogledali v spremstvu medicinske sestre, predsednice sveta zavoda, socialne delavke in direktorice. Reportažo iz izolskega doma si lahko ogledate v prispevku: “Pod vprašajem je dostojanstvo človeka”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje