Močen veter podiral drevesa in povzročal težave v prometu

Slovenija 04. Feb 202310:41 > 19:30 0 komentarjev
podrto drevo
Profimedia | Slika je simbolična.

Agencija RS za okolje je že v dopoldanskem času opozarjala na močan veter, ki je povzročal številne težave. Veter je na ceste podiral drevesa, na območju Kamnika, Komende in Zasavja pa je prišlo tudi do izpada električne energije. Najmočnejši sunek je bil po nižinah izmerjen na postaji Ljubljana-Bežigrad - 76 kilometrov na uro, kar je za severnik neobičajno veliko, še pravijo na Arso.

Agencija za RS za okolje (Arso) je izdala opozorilo, da bo v večjem delu Slovenije do sredine popoldneva, na severovzhodu pa do večera, pihal močan severni veter. Ta je ponekod presegel hitrost 70 kilometrov na uro, na izpostavljenih legah tudi 90 kilometrov na uro. Na agenciji za okolje so ob tem opozarjali tudi na vetrolom.

Proti večeru se je severnik začel umirjati, predvsem na vzhodu in severu pa lahko po napovedih meteorologov posamezni sunki tudi zvečer še presežejo hitro 70 kilometrov na uro.

“Najmočnejši sunek vetra je bil po nižinah izmerjen na postaji Ljubljana-Bežigrad – 76 kilometrov na uro, kar je za severnik neobičajno veliko. Nekoliko višje na postaji Trojane-Limovce je zapihalo do 94 kilometrov na uro,” je Arso sporočil na Twitterju.

Najmočnejše sunke vetra so v gorah izmerili na Kredarici (165 kilometrov na uro), Krvavcu (117 kilometrov na uro), Voglu (sto kilometrov na uro) in Rudnem polju (91 kilometrov na uro).

Zelo vetrovno je tudi drugod. Na merilnem mestu v krajinskem parku Goričko so najmočnejši sunki dosegli 75 kilometrov na uro, na letališču Lesce 68, letališču Jožeta Pučnika 65, v Bovcu 57, v Murski Soboti pa 52 kilometrov na uro.

Močan veter podiral drevje

Po do sedaj zbranih podatkih so regijski centri za obveščanje zabeležili 215 dogodkov. Za odpravljanje posledic močnega vetra je bilo aktiviranih šest poklicnih in 93 prostovoljnih gasilskih društev. Največ dela so imeli gasilci, delavci komunalnih in cestnih služb in delavci elektro podjetij na območjih Regijskih centrov za obveščanje Brežice, Celje, Ljubljana, Kranj, Maribor, Murska Sobota, Ptuj, Novo mesto, Slovenj Gradec in Trbovlje, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Veter je težave povzročal tudi v prometu. Med drugim je sunek vetra v bližini naselja Breg pri Litiji prevrnil prikolico tovornega vozila, v katero se je zaletelo mimo vozeče osebno vozilo. Po podatkih prometnoinformacijskega centra je veter ponekod na ceste podiral drevje. Voznike so pozvali, naj prilagodijo hitrost vremenskim razmeram. O številnih vetrolomih je poročala tudi Uprava RS za zaščito in reševanje, in sicer predvsem v severnem in severovzhodnem delu države.

Zaradi poškodb daljnovodov je bilo brez oskrbe z električno energijo nekaj odjemalcev na področju Hrastnika, Zagorja ob Savi, Ljutomera in Lendave. Tudi na območju Kamnika in Komende ter v Zasavju je prišlo tudi do izpadov električne energije. Po podatkih s spletnih strani Elektra Ljubljana je bilo okoli 12. ure brez elektrike 2716 odjemalcev, a so težave do zdaj že odpravili.

Smučišče na Krvavcu in Kaninu zaprto

Zaradi vetra smučišče na Krvavcu danes ne obratuje, so v Rekreacijsko-turističnem centru Krvavec zapisali na svojih spletnih straneh. Zaradi slabih vremenskih razmer so prav tako odpovedali tudi test smuči, brezplačno šolo smučanja in nočno sankanje. Prestavljen pa je tudi nastop pevke Nuše Derende, so še sporočili na Facebooku. Težave z vetrom imajo tudi na nekaterih drugih smučiščih. Zaradi močnega vetra tako danes ne obratuje tudi smučišče Kanin.

Orkanski veter tudi onkraj meje povzroča težave

Iz Hrvaške ter Bosne in Hercegovine danes poročajo o močnem orkanskem vetru, ki podira drevje in lomi veje, ovira promet ter povzroča škodo. V BiH so po vsej državi razglasili oranžni alarm, na Bjelašnici pa veter piha celo s hitrostjo 133 kilometrov na uro. O težavah zaradi orkanskega vetra poročajo tudi iz Avstrije.

Na Hrvaškem lokalni mediji poročajo o težavah zaradi močnega vetra, predvsem iz prestolnice Zagreb in Osijeka. Poročajo o lomljenju vej z dreves, ki padajo na avtomobile in ceste, pa tudi o podrtih drevesih. Gasilci imajo veliko dela z njihovim odstranjevanjem, zato je ponekod oviran tudi promet.

Na območju Osijeka so ob podiranju dreves poročali tudi o padcu več telefonskih in električnih drogov na ceste, v Osijeku pa je močan veter podiral stojnice na sejmu starin, a ni zahteval žrtev, poroča N1 Zagreb.

Orkanski veter na hrvaškem Orkanski veter na hrvaškem
MUP
Orkanski veter na hrvaškem Orkanski veter na hrvaškem
MUP
Orkanski veter na hrvaškem Orkanski veter na hrvaškem
MUP
Orkanski veter na hrvaškem Orkanski veter na hrvaškem
MUP
Orkanski veter na hrvaškem Orkanski veter na hrvaškem
MUP

V BiH na območju celotne države zaradi močnega vetra s hitrostjo do 70 kilometrov na uro velja oranžni alarm. O močnem vetru poročajo iz vseh delov države, ponekod pa sunki dosegajo orkansko moč. Na Bjelašnici je veter pihal celo s hitrostjo 133 kilometrov na uro, zato so na tem priljubljenem smučišču zaprli sedežnico, poroča sarajevski portal klix. Najbolj vetrovno je sicer v gorah, kjer pričakujejo tudi sneg.

O težavah zaradi orkanskega vetra poročajo tudi iz Avstrije. Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA so v zadnjih 24 urah imeli gasilci na Dunaju polne roke dela zaradi vetra s precejšnjimi plohami. Danes zjutraj so poročali o 170 klicih za pomoč. Poleg razrahljanih okenskih kril, polomljenih vej in vdora vode na podstrešja je na poslopju nekega podjetja popustila pločevinasta streha, ki so jo morali gasilci zavarovati.

Zaradi orkanskega vetra velja oranžni alarm tudi v Srbiji, od koder pa doslej niso poročali o večjih težavah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!