Zorčič: “Očitno je nekaterim vse dol padlo”

Slovenija 03. Maj 202213:32 > 16:12

Kolegij predsednika DZ bi moral na seji odločati o sklicu današnje izredne seje DZ, na kateri bi poslanci med drugim obravnavali obvestilo predsednika vlade o odstopu kmetijskega ministra Jožeta Podgorška. A kolegij ni bil sklepčen, saj se seje niso udeležili predstavniki koalicije, SNS in SAB ter predstavnikov madžarske in italijanske skupnosti. Predsednik DZ Igor Zorčič je ob tem dejal, da je "nekaterim vse dol padlo".

Ker kolegij zaradi neudeležbe nekaterih predstavnikov strank ni bil sklepčen, Jože Podgoršek še naprej ostaja kmetijski minister. Predsednik DZ Igor Zorčič je v izjavi za medije izrazil obžalovanje, da predhodni sklic nima več želje po delovanju. “Očitno je nekaterim vse dol padlo in jih ni več v državni zbor,” je komentiral Zorčič. Ob tem je dodal, da bo treba v prihodnje za “takšne primere (poslance op. p.) sprejeti pravila in jih tudi ustrezno sankcionirati”. Sam ne verjame, da bo izredna seja DZ sklicana do konca aktualnega mandata, saj je konstitutivna seja prihodnjega sklica DZ predvidena za 13. maj. Bilo pa bi po njegovih besedah higienično, da bi DZ izredno sejo opravil in potrdil odstop Podgorška, še posebej zaradi razlogov njegovega odstopa, je poudaril.

Podgoršek je sicer odstop podal po tem, ko so mediji razkrili, da za dopustovanje v Bohinju ni plačal računa v višini 800 evrov. Plačala ga je kmetijska družba KŽK, s katero je kmetijsko ministrstvo že dve leti v sodnem sporu zaradi državnih kmetijskih zemljišč.

Do neudeležbe je bil kritičen tudi koordinator Levice Luka Mesec. Kot je dejal, vlada Janeza Janše s tem potrjuje očitke opozicije zadnjih dveh let: “Ljudem se maščujejo in dražijo cene goriva, rogajo se DZ, kjer onemogočajo, da bi skorumpirani minister odstopil”.

Kritična je prav tako predsednica SD Tanja Fajon, ki je neudeležbo na kolegiju predsednika DZ označila za ignorantsko potezo, ki je “klofuta demokraciji,” je dejala. “Dokaz, da vlada na vse sile ne priznava napak, ne priznava korupcije. To je bila vlada korupcije, klientelizma, konfliktov in da je skrajni čas, da smo zamenjali vlado,” je še povedala Fajon.

Izjavo je podal tudi Brane Golubović, poslanec LMŠ. “To, da nismo bili sklepčni na kolegiju DZ, kaže, kako si nekateri predstavljajo demokracijo v državi,” je dejal in nadaljeval, da nekateri ne razumejo, zakaj sedijo v parlamentu. “Ne razumejo, da so jim ljudje dali glas, da v njihovem imenu upravljajo državo, tudi takrat, ko ne gre, kot so si zamislili. Odgovornost vsakega izmed nas je, da do 13. maja, ko bo nastopil nov državni zbor, delamo odgovorno,” je poudaril.

Današnjega kolegija se niso udeležili predstavniki SNS, SAB, narodnih manjšin in koalicije, torej tudi NSi, iz katere prihaja Jože Podgoršek. Ob tem se je Golubović vprašal, ali je Podgoršek odstopil zgolj zaradi pridobivanja glasov NSi pred volitvami. “Zdaj, ko so volitve mimo, pa korupcije ne priznavajo več. Odgovornost vsakega izmed nas je, da služimo ljudem in tej državi. Po 13. maju pa gremo vsak svojo pot,” je še povedal Golubović.

Za današnjo sejo je bilo predvideno tudi, da bi poslanci obravnavali predlog sklepa o prenehanju funkcije predsednice odbora DZ za kulturo Violete Tomić, ki naj bi jo nadomestil Primož Siter. Tomićeva je namreč poslansko skupino Levica obvestila o izstopu, s čimer ji je prenehala tudi funkcija predsednice odbora za kulturo. Levica je na to mesto predlagala Primoža Siterja. Ta bi sicer funkcijo opravljal le kratek čas, do konstitutivne seje prihodnjega mandata DZ, ki bo predvidoma 13. maja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.