Zaradi neusklajenih premij oškodovanih 180 tisoč javnih uslužbencev

Slovenija 22. Mar 202215:48 1 komentar
Branimir Štrukelj
Bobo

Pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja sta vlado pozvali, naj nemudoma uskladi višino premij dodatnega pokojninskega zavarovanja z veljavnostjo od 1. januarja letos in poračunom za nazaj. Pravita, da je bilo zaradi neusklajenih premij oškodovanih 180.000 javnih uslužbencev.

Pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja pozivata vlado, naj skladno s preteklim dogovorom nemudoma uskladi višino premij dodatnega pokojninskega zavarovanja z veljavnostjo od 1. januarja letos in poračunom za nazaj, vključno z izgubljenimi donosi. Ker premije niso bile usklajene, je oškodovanih 180.000 javnih uslužbencev, so poudarili.

Pod današnji poziv podpisana vodja pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek in vodja pogajalske skupine Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj sta spomnila, da se mora v skladu z aneksom h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti iz leta 2005 vsako leto v decembru uskladiti osnovna premija dodatnega pokojninskega zavarovanja za javne uslužbence na način, da ta uskladitev začne veljati s 1. januarjem naslednjega leta.

Usklajene zneske premije ugotovi odbor zaprtega vzajemnega sklada za javne uslužbence in jih objavi v Uradnem listu. A vlada vse do danes ni imenovala novih članic in članov odbora zaprtega vzajemnega sklada za javne uslužbence, opozarjajo v pogajalskih skupinah in poudarjajo, da zato “odgovornost za materialno oškodovanje vseh zaposlenih v javnem sektorju nosi izključno vlada”.

Po navedbah pogajalskih skupin sindikatov javnega sektorja bi se decembra lani morale premije v skladu z objavljenimi statističnimi podatki dvigniti za 6,9 odstotka, a se to ni zgodilo, zato se njihova višina s 1. januarjem letos ni spremenila. “Škoda, ki nastaja javnim uslužbencem, znaša 2,22 evra mesečno, brez upoštevanih donosov,” so navedli v pozivu.

Ob tem so spomnili še, da je bil zaprti sklad dodatnega pokojninskega zavarovanja za javne uslužbence vzpostavljen s posebnim zakonom in kolektivno pogodbo, sklenjeno med vlado in reprezentativnimi sindikati javnega sektorja, saj so se javni uslužbenci na ta račun odpovedali večletnim usklajevanjem plač. Zato menijo, da je tokratno oškodovanje nesprejemljivo in da ga je vlada dolžna takoj odpraviti in poravnati vse zapadle obveznosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje