Zaradi obnove nadvoza nad severno obvoznico v Ljubljani kmalu težave v prometu

Slovenija 14. Apr 202312:15 1 komentar
Delo na cesti
Žiga Živulović jr./BOBO

Z Mestne občine Ljubljana so sporočili, da se bodo prihodnjo soboto predvidoma začela dela na nadvozu Dunajske ceste nad severno ljubljansko obvoznico. Trajala bodo do novembra, izvajal pa jih bo Kolektor CPG.

Investitor v rekonstrukcijo zelo načetega in prometno obremenjenega objekta je poleg Mestne občine Ljubljana (Mol) še Dars. Ta bo financiral prenovo konstrukcije nadvoza nad severno ljubljansko obvoznico, občina pa sanacijo površine.

Vrednost pogodbe s Kolektorjem CPG je nekaj nad 2,4 milijona evrov brez davka, od česar na občino odpade skoraj 1,1 milijona evrov. Skupaj z davkom je medtem projekt vreden skoraj tri milijone evrov, od česar na občino odpade nekaj več kot 1,3 milijona evrov.

Občina in Dars sta na tak način sodelovala tudi pri obnovi nadvoza na Podutiški cesti čez obvoznico med priključkoma Ljubljana Šiška in Ljubljana Podutik, ki se je zaključila lani poleti.

Na nadvozu Dunajske ceste nad severno obvoznico bodo izvajalci del opravili rekonstrukcijo voziščne plošče, vgradnjo dilatacij, zamenjavo krova, lokalno sanacijo spodnjih površin prekladne konstrukcije, vgradnjo nove odvodnje, sanacijo vmesnih in krajnih podpor.

Zamenjali bodo ograje, hodnike, robnike, uredili odvodnjavanje na objektu in obnovili vse komunalne vode pod objektom. Na novo bo urejena tudi prometna signalizacija pred objektom in na njem, prometna ureditev pa bo po prenovi ostala enaka.

Vsa dela bodo po napovedih občine potekala pod delnimi zaporami. Na Dunajski cesti bo polovična zapora, na ljubljanski obvoznici pod nadvozom bosta zaprta po dva pasova na vsaki strani vozišča. Priključki na Dunajsko cesto bodo v posameznih fazah sanacije v celoti zaprti. Zapore se bodo sproti spreminjale in prilagajale poteku del na terenu.

Prenovo nadvoza je sicer ljubljanski župan Zoran Janković napovedoval že za septembra lani, a so se postopki zavlekli, dodaten vidik pa so bila tudi obstoječa gradbena dela na severni obvoznici na območju med krožiščem Tomačevo in razcepom Zadobrova, kjer se ob prenovi cestišča zaključuje tudi rekonstrukcija priključka na Leskovškovo cesto. Vsaj nekaj časa bodo zdaj vsa ta dela potekala sočasno, zaradi česar se obetajo dodatne prometne težave.

Na drugi strani Ljubljane naj bi po napovedih ljubljanskega župana medtem junija stekla gradbena dela za preureditev avtocestnega priključka Ljubljana zahod s prenovo krajšega odseka Tržaške ceste, ki ga Mestna občina Ljubljana v sklopu nedavne celovite prenove te vpadnice ni posodobila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje