Občina Ig: Vodni vir onesnažen z naftnim derivatom

N1 video 06. Jul 202114:17 > 19:39 1 komentar

Iz Občine Ig so sporočili, da je vodni vir Šumnik onesnažen z naftnimi derivati, zaradi česar je prepovedana uporaba vode iz vodovodnega sistema Golo-Zapotok.

Iz Občine Ig so sporočili, da je vodni vir Šumnik na vodovodu Golo-Zapotok, ki oskrbuje naselja Zapotok, Golo, Škrilje, Podgozd, Dobravica, Sarsko, Klada ter del Visokega (od hišne št. 163 do 229) onesnažen z naftnimi derivati. Zaradi tega je bil uveden ukrep prepovedi uporabe vode iz vodovodnega sistema Golo-Zapotok, je zapisano na spletni strani občine.

Kot so pojasnili na občini, bodo tamkajšnje prebivalce o nadaljnjih aktivnostih obveščali prek spletne strani občine, oglasnih desk in radia.

“Stvar ni tako preprosta, gre za onesnaženje velikega vodovodnega sistema Golo-Zapotok, na katerega je priključenih približno 2500 uporabnikov,” je po sestanku s štabom civilne zaščite povedal župam Občine Ig Janez Cimperman.

S štabom civilne zaščite so sklenili, da gredo tri cisterne z zdravo, pitno vodo takoj v vasi Golo, Zapotok in Škrilje, dogovarjajo pa se tudi z dobaviteljem ustekleničene vode, ki bo prispela danes ali jutri. Onesnaženje si je ogledala tudi policija.

Kako je prišlo do onesnaženja, še ne vedo, po županovih besedah pa je očitno, da je bil nekdo malomaren, kajti del vodovodnega sistema se poleg štirih vrtin (voda od tam nima vonja) napaja iz površinskega dotoka Šumnika. Več o onesnaženju in kakšna je nevarnost bo znano čez dva dni, ko bodo analizirani vzorci vode, ki so jih vzeli iz Zavoda za zdravstveno varstvo. Prišli so tudi gasilci ljubljanske gasilske brigade, ki niso ugotovili, da bi bili v rezervoarjih madeži. Gre torej samo za vonj po naftnem derivatu.

Po besedah predstavnice občine bo sanacija velik zalogaj za občino, kajti onesnažen ni le vodni vir, ampak tudi vodohrani in celotno omrežje. Zaenkrat so vodni vir izključili iz uporabe in očistili prvi vodohran, kamor dovajajo vodo iz vrtin, ki nima vonja, ter dovažajo vodo s cisternami. Sistem morajo spirati, drugega načina ni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje