Zastrupitev v Savinjski dolini: zaradi oporečne vode prebavne težave in bruhanje

Slovenija 03. Okt 202218:06 3 komentarji
Voda iz pipe
PROFIMEDIA

Celjska bolnišnica je danes sprejela 10 bolnikov iz Spodnje Savinjske doline zaradi prebavnih težav. Pri dveh bolnikih je bil izoliran črevesni virus, nihče izmed sprejetih ni v smrtni nevarnosti, so pojasnili v Splošni bolnišnici Celje. Vzrok naj bi bila oporečna pitna voda, o čemer prebivalci niso bili obveščeni.

Nekaj bolnikov je že bilo odpuščenih v domačo oskrbo, je za STA pojasnila tiskovna predstavnica celjske bolnišnice Danijela Gorišek.

Na omrežju Facebook pa so se pojavili zapisi, da so ljudje zboleli in imeli vročino, ker so uživali oporečno pitno vodo – kot posledico nakalitve vodnega vira, a jih o tem žalska komunala ni obvestila. Nekateri uporabniki v komentarjih še svarijo, da je opozorilo komunale prišlo prepozno, številni so namreč vodo dlje časa uživali, ne da bi vedeli, da jo je pred pitjem treba prekuhati.

Javno komunalno podjetje (JKP) Žalec je šele danes na svojih spletnih straneh objavilo obvestilo uporabnikom pitne vode v naseljih Matke, Šešče, Ločica ob Savinji, Šempeter, Spodnje in Zgornje Gruškovlje, da je treba zaradi zakalitve vodnega vira vodo pred uporabo za prehrambene namene prekuhati.

Pred prekuhavanjem je treba odstraniti večino delcev, z usedanjem in filtracijo skozi več plasti – najbolje skozi prelikane tkanine ali skozi papirnat filter. Ko voda zavre, naj burno vre še tri minute. Tako pripravljeno vodo je treba hraniti v hladilniku, v isti posodi, v kateri je bila prekuhana in jo uporabiti v 24 urah, izjemoma do 48 ur.

Ločiški gasilci so na Facebooku pozvali domačine, naj pri sorodnikih, sosedih in znancih, za katere vedo, da živijo sami in bi lahko zaradi morebitnih prebavnih težav težje prišli do telefona, preverijo, ali morda potrebujejo zdravniško pomoč. “En korak do sosednjih vrat nas nič ne stane, lahko pa nekomu pomagamo do boljšega zdravstvenega stanja ali pa samo nasmeha na obrazu, da smo se spomnili nanj,” so še zapisali v objavi.

Nekaj vprašanj smo poslali na Javno komunalno podjetje Žalec. Odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje