Zaradi preloženih pregledov pacienti izbrisani s čakalnih seznamov

Slovenija 08. Nov 202220:46 4 komentarji
Srdjan Zivulovic /BOBO

Nekateri pacienti, ki so čakali na preložen pregled na napotnico, so bili po poročanju časopisa Delo izbrisani s čakalnih seznamov.

Slovenske zdravstvene ustanove se ukvarjajo z izbrisom pacientov s čakalnih seznamov. Pacienti, ki so jim bili naročeni pregledi preloženi iz opravičljivih razlogov, so bili oktobra izbrisani iz sistemov, je poročal časopis Delo. Na težavo so opozorili v Zdravstvenem domu Idrija, kjer so zaznali izbris 11 pacientov, ki so bili naročeni na kontrolni pregled, ki pa je bil preložen bodisi zaradi zdravnikove odsotnosti bodisi zaradi opravičljivega razloga.

Čeprav so v Idriji najprej pomislili na napako pri ponudniku programske opreme, se je kasneje izkazalo, da je razlog za izbris v centralnem sistemu oziroma je posledica odločitve ministrstva za zdravje.

Ministrstvo za zdravje je po navedbah Dela konec septembra izvajalce obvestilo, da bo v sistemu eNaročanje od 10. oktobra 2022 ponovno vklopljena storitev “preverjanje veljavnosti neizkoriščenih napotnic in njihov preklic po 30 dneh”.

Ta funkcija ne predvideva le preklica naročil, ki imajo termin 30 dni ali več v preteklosti, ampak tudi preklic še veljavne napotnice. “Če je bilo na napotnico napisanih več naročil in je imelo samo eno naročilo termin v preteklosti, ostala naročila pa termin v prihodnosti, je centralni sistem na podlagi edinega naročila v preteklosti preklical tudi naročila v prihodnosti, zdravnik pa mora za to izdati novo napotnico,” navaja Delo.

Omenjena storitev je bila izklopljena od marca 2020; izklopili so jo kmalu po začetku pandemije covida-19. Storitev po pisanju časopisa predvideva samodejni preklic napotnice, če se pacient ne zglasi na terminu pregleda in v 30-dnevnem roku v pisni obliki izvajalca ne obvesti opravičljivega razloga za neprihod na termin. Ministrstvo je sicer za časopis pojasnilo, da so pred ponovnim vklopom storitev zdravstvene zavode pozvali, naj preverijo, ali je v obdobju od marca 2020 kakšen pacient ostal “pozabljen”.

TV Slovenija je poročala, da je ponovni vklop storitve povzročil več težav v slovenskih zdravstvenih domovih in bolnišnicah. Da je več pacientov izginilo s seznamov, so tako ugotovili ne le v idrijskem zdravstvenem domu, ampak tudi v zdravstvenih ustanovah v Celju in Brežicah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje