Zaradi prisotnosti bakterije odpoklic določenih izdelkov pečene slanine

Slovenija 26. Jun 202309:27 0 komentarjev
slanina
PROFIMEDIA

Podjetje Zlata dolina je zaradi prisotnosti bakterije listerije odpoklicala nekatere serije izdelkov pečene slanine.

Podjetje Zlata dolina je iz prodaje odpoklicalo izdelka pečena slanina narezek 1.000 gramov (hamburška slanina narezek 1.000 gramov, hamburška slanina brez kože narezek) in pečena slanina narezek 1.000 gramov zaradi prisotnosti listerije v izdelku.

Serijska oznaka izdelka je 2654823 in 3830073600749, LOT: 155, rok uporabe pa 5. 7. 2023 in

Serijska oznaka izdelka je 2654823, LOT: 159, rok uporabe pa 7. 7. 2023 in do 9. 7. 2023

Podjetje opozarja, naj potrošniki izdelka ne uporabljajo, temveč ga vrnejo v trgovino, kjer jim bodo povrnili stroške.

Listerija je paličasta bakterija, ki je zelo razširjena v naravnem okolju. Najdemo jo v zemlji, vodi, odplakah, iztrebkih ljudi, domačih in divjih živalih (tudi ptic, rib, klopov, muh), pa tudi v številnih živilih. Infektivna doza pri zaužitju (količina bakterij, ki jih je treba zaužiti, da bi povzročile bolezen) ni znana, verjetno je odvisna od seva bakterij in dovzetnosti posameznika. Pri občutljivih osebah lahko že manj kot 1.000 bakterij povzroči bolezen. Čas od okužbe do pojava bolezenskih znakov in simptomov je lahko od nekaj pa vse do 70 dni, zato zbolela oseba težav večinoma ne poveže z zaužitimi živili.

Listerija najpogosteje povzroči prehodno bacilonoštvo brez znakov okužbe. S kliničnimi znaki zbolimo redko. Večina odraslih, predhodno zdravih oseb, bolezen preboli v nekaj dneh, blaga okužba poteka s simptomi gripi podobnega obolenja, kot so slabo počutje, bolečine v mišicah, glavobol, zvišana telesna temperatura, ali pa s simptomi prizadetosti prebavnega trakta, kot so driska, slabost in bruhanje.

Pri ranljivih skupinah ljudi je okužba lahko dolgotrajna, huda in lahko ogroža življenje. Poteka kot težko sistemsko obolenje, z vnetjem možganov in možganskih ovojnic ter septikemijo. Smrtnost je v teh primerih velika, tudi do 50-odstotna … več podrobnosti o listeriji

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!