Zaradi respiratornih obolenj velik naval bolnikov tudi na Kliniko Golnik

Slovenija 29. Dec 202213:09 2 komentarja
Klinika Golnik
Darko Kopitar/GOOGLE MAPS

Ob kroženju respiratornih obolenj velik naval bolnikov poleg ljubljanske urgence beležijo tudi v urgentni ambulanti Klinike Golnik, kjer tedensko obravnavajo 50 odstotkov bolnikov več, kot so jih v tednih pred tem.

Poročali smo o neznosnem stanju na ljubljanski urgenci, kjer bolniki tudi več ur čakajo na obravnavo, na prosto posteljo na oddelku pa celo več kot en dan.

Ob kroženju respiratornih obolenj pa velik naval bolnikov beležijo tudi v Kliniki Golnik. Od 5. decembra v urgentni ambulanti namreč tedensko obravnavajo 50 odstotkov bolnikov več, kot so jih v tednih pred tem. Težave predstavlja tudi večje število odsotnih zaposlenih, a storitev za zdaj še ne odpovedujejo.

Prevladujejo virusne okužbe dihal

Pri bolnikih, ki jih obravnavajo v Kliniki Golnik, prevladujejo predvsem virusne okužbe dihal, med njimi okužbe z novim koronavirusom, virusi gripe in respiratornim sincicijskim virusom (RSV), pojavljajo se tudi pnevmokokne pljučnice. Ob povečanem dotoku bolnikov z respiratornimi okužbami pa obravnavajo in hospitalizirajo tudi bolnike zaradi poslabšanj njihovih kroničnih bolezni, saj se te, kot pravijo, dogajajo ne glede na sezonsko dogajanje.

Poleg večjega obsega dela dodatno težavo predstavlja večje število odsotnosti zdravstvenih delavcev zaradi bolezni, zaradi nege bolnih otrok, porodniških odsotnosti in daljših bolniških odsotnosti, ki so jih nastopile v preteklih mesecih, so pojasnili.

“Ob navedenem je jasno, da se je breme za vse trenutno aktivne zdravstvene delavce občutno povečano. Vsak dodatni, nenadni izpad zaradi bolezni ali nege pomeni samo krepke dodatne težave pri organizaciji dela,” so opomnili.

Delajo, kolikor jim dopušča kadrovska situacija

Trenutno zdravijo 101 osebo bodisi zaradi okužb bodisi zaradi drugih težav. Zaradi povečanih potreb so odprli nekaj dodatnih postelj za bolnike z gripo, kolikor je bilo možno zaradi pomanjkanja zdravstvenega osebja in nekaj akutnih postelj, da bi predvsem dežurnim zdravnikom vsaj minimalno olajšali zagate, ki jih doživljajo v urgentni ambulanti ob krepko povečanem napotovanju bolnikov s primarne ravni zdravstva.

Poleg velikega dotoka bolnikov iz urgentne ambulante pa se nanje obračajo tudi druge bolnišnice s potrebami oz. željami po premestitvi bolnikov iz njihovih ustanov na Kliniko Golnik. Tudi v teh primerih se trudijo pomagati, kolikor jim dopuščajo omenjene težave s pomanjkanjem zdravstvenega kadra.

Nenujnih storitev zaradi povečanih obremenitev zaenkrat še ne odpovedujejo, le v posameznih pulmoloških subspecialnostih so nekoliko upočasnili dotok vnaprej načrtovanih sprejemov, kar pa ne velja za diagnostiko tumorjev.

Čas respiratornih obolenj ohromil tudi ljubljansko urgenco

Povečan naval bolnikov v času sezone respiratornih obolenj te dni beležijo tudi na ljubljanski urgenci. Na internistični prvi pomoči ljubljanskega kliničnega centra so preteklo nedeljo obravnavali kar 300 bolnikov. Vsak dan v zadnjem času sicer obravnavajo okoli 100 bolnikov, največ ponoči in zaradi zdravstvenih težav zaradi gripe, respiratornega sincicijskega virusa ali covida-19, ki so dodatno poslabšali stanje kroničnih bolnikov.

Povečane obremenitve beležijo tudi v splošni nujni medicinski pomoči ZD Ljubljana. Od prejšnjega petka do nedelje so denimo brez vštetih terenskih posredovanj obravnavali 825 bolnikov, kar je 55 odstotkov več kot v enakem obdobju pred letom dni, ko so obravnavali 532 bolnikov.

Tudi pritisk na mariborsko urgenco je velik. Kot smo poročali, se tudi tam obravnava podaljšuje zaradi sezone respiratornih okužb – ne le v bolnišnici, tudi na urgenci morajo biti z gripo, RSV ali covidom okuženi bolniki izolirani od ostalih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje