Zaradi snega brez elektrike ostalo več sto gospodinjstev

Slovenija 09. Dec 202106:31 > 14:11 0 komentarjev

Sneženje, ki je včeraj pozno popoldne zajelo državo, še naprej vztraja. Povzročilo je nemalo nevšečnosti in nesreč. Med drugim je brez elektrike ostalo več sto gospodinjstev.

Sneg, ki je včeraj pobelil Slovenijo, je povzročil kar nekaj težav. Medtem ko se je po državi zgodilo več prometnih nesreč, imajo nekateri kraji po Sloveniji tudi moteno oskrbo z električno energijo. Nekaj po 4. uri zjutraj so se motnje začele pojavljati v Črni na Koroškem in na območju Lehna v Občini Podvleka. Tam je brez elektrike ostalo 648 gospodinjstev, navaja Center za zaščito in reševanje.

Zaradi snega je danes prihajalo do okvar električnega omrežja in posledično do prekinitev dobave električne energije tudi na nekaterih mestih distribucijskega področja Elektra Primorska. Izpadi elektrike so se zgodili na Idrijskem, po podatkih Elektra Primorska pa je na Tolminskem ponovno brez električne energije 25 odjemalcev Šentviške planote in 80 odjemalcev Gorenje Trebuše. Na Bovškem je brez elektrike 350 odjemalcev, na Cerkljanskem v vaseh proti smučišču Cerkno pa 150 odjemalcev.

Kot so sporočili z Elektra Primorske, gre večinoma za podrta drevesa na daljnovodih in potrgane žice. Napake že odpravljajo in bodo dokončno sanirane še danes.

Posredovanje gasilcev

Zaradi visokega snega so morali v več krajih posredovati gasilci. Prostovoljni oziroma poklicni gasilci so bili tako na delu v Železnikih, Kobaridu, Naklem, Šmartnem pri Litiji, Logatcu, Kranju in Cerknem, neželene dogodke, povezane z visokim snegom, pa so prijavili tudi prebivalci Mežice in Semiča.

V Občini Šmartno pri Litiji, na cesti, ki povezuje Veliko Kostrevnico in Lupinico, se je zrušilo drevo, ki je padlo čez cesto in zablokiralo cestni promet. Na cesti med Cerknim in Novaki (Občina Cerkno) pa je zaradi snega padlo več vej dreves, ki so poškodovale telefonsko napeljavo, še navaja Center za zaščito in reševanje.

Pri Cerknem je prav tako s ceste zdrsnil avtobus. Kot je za STA pojasnil poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko Samo Kosmač, pa so tamkajšnji prostovoljni gasilci že pomagali spraviti avtobus nazaj na cesto.

Napovedi, da se bo na prehodu iz Primorske v Notranjsko pojavljal žled, se za zdaj niso uresničile.

V Bohinju je zapadlo okoli 40 centimetrov snega: 

Gasilci so prav tako posredovali v Piranu, in sicer zaradi visokega plimovanja. Povišano plimovanje so zaznali tudi v Izoli. Včeraj v poznih večernih urah se je morje v teh krajih prelilo na obalo. Ker je bila neugodna tudi napoved vetra, so sprožili sireno, ki je prebivalce opozorila na morebitno nevarnost.

Sneg Sneg
(Jesenice). N1
Sneg Sneg
(Jesenice). N1
Sneg Sneg
(Jesenice). N1
Sneg Sneg
(Jesenice). N1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!