Zaradi spornega razpisa v UKC Ljubljana ustavili večmilijonsko javno naročilo

Slovenija 05. Jun 202315:40 0 komentarjev
UKC Ljubljana
Denis Sadiković/N1

V UKC Ljubljana so ustavili postopek javnega naročila za sedem diagnostičnih naprav, saj eno od podjetij UKC očita, da so razpisno dokumentacijo priredili tako, da ustreza le enemu ponudniku. S postopkom pregleda prejetih ponudb bodo nadaljevali po preučitvi revizijskega zahtevka.

V UKC Ljubljana so po pritožbi podjetja GH Holding ustavili postopek javnega naročila za sedem diagnostičnih naprav in bodo s postopkom pregleda prejetih ponudb nadaljevali po preučitvi revizijskega zahtevka. GH Holding v dopisu, ki ga je pridobila tudi STA, UKC očita, da so razpisno dokumentacijo priredili tako, da ustreza le enemu ponudniku.

GH Holding je o domnevno spornem naročilu Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana opozoril v dopisu, o katerem je prva poročala Televizija Slovenija. Podjetje je dopis, ki ga je pridobila tudi STA, naslovilo na vodstvo UKC, Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK), državno revizijsko komisijo, računsko sodišče in Urad RS za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu ministrstva za zdravje.

V njem je podjetje opozorilo na javno naročilo UKC Ljubljana za sedem diagnostičnih naprav za računalniško tomografijo (CT) in rentgensko slikanje, v okviru katerega so na UKC 31. maja po navedbah podjetja izvedli odpiranje ponudb.

Glede na vpogled v zapisnik o odpiranju ponudb v GH Holdingu ocenjujejo, da je bila razpisana dokumentacija pripravljena tako, da neposredno ali posredno daje prednost zgolj enemu dobavitelju.

V roku je namreč ponudbo oddalo le podjetje Siemens Healthcare. Kot izhaja iz dopisa, naj bi to podjetje oddalo ponudbo v vrednosti 5,9 milijona evrov, kar je po navedbah GH Holdinga 1,8 milijona evrov več, kot bi lahko ponudili sami ali drugi primerljivi konkurenčni ponudniki, “če bi bila razpisna dokumentacija pripravljena na način, da ne bi nedopustno omejevala konkurence”.

GH Holding v dopisu navaja podroben pregled po njihovi oceni spornih tehničnih zahtev, med njimi pa posebej izpostavlja “zgolj najbolj očiten primer”. Gre za eno izmed zahtev razpisa UKC, po kateri so morala podjetja ponuditi napravo, ki ima na stenskem stativu trajno vgrajen fiksni digitalni detektor. Ob tem naprava glede na zahteve razpisa ne sme omogočati dva načina uporabe – možnost fiksiranega digitalnega detektorja in možnost, pri kateri se lahko digitalni detektor pod posebnimi pogoji odstrani iz stenskega stativa.

V podjetju so na UKC Ljubljana naslovili zahtevek za revizijo. V kliničnem centru napovedujejo, da bodo pritožbo natančno preučili ter ob morebitnih nepravilnostih tudi ustrezno ukrepali.

V petek so iz UKC za STA sicer sprva sporočili, da se revizijski zahtevek GH Holdinga nanaša samo na del javnega naročila in da bodo v tej fazi nadaljevali s postopkom javnega naročila.

Nato pa so v soboto dodatno pojasnili, da so ustavili postopek in da bodo s postopkom strokovnega in pravnega pregleda prejetih ponudb nadaljevali po preučiti revizijskega zahtevka. Razpisna komisija bo preučila prejeto revizijo, podala mnenje in odpravila dvome pred nadaljevanjem postopka javnega naročila, so napovedali.

Člani razpisne komisije so radiološki inženirji iz različnih oddelkov UKC Ljubljana – ortopedske klinike, pediatrične klinike, kliničnega inštituta za radiologijo, kliničnega oddelka za žilne bolezni in nevrološke klinike, so pojasnili.

“Radiološki inženirji so se uskladili, da opremo, ki je predmet javnega naročila v UKC, potrebujemo, kar lahko objektivno utemeljijo s strokovnimi kriteriji razpisne dokumentacije. Ocenjujemo, da so razpisni kriteriji pripravljeni na način, da ne omejujejo konkurence na trgu, kar pomeni, da je bil razpis odprt za prijavo več potencialnih dobaviteljev,” so sicer poudarili v UKC.

Ob tem so pojasnili, da je obstoječih sedem naprav, ki jih želijo nadomestiti z javnim naročilom, iztrošenih, dotrajanih in tehnološko zastarelih.

Iz KPK so za STA sporočili, da so prijavo prejeli v četrtek in jo obravnavajo v predhodnem preizkusu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!