Zaradi testiranja bi se lahko podražili domovi za starejše

Koronavirus 17. Avg 202115:15 > 16:08
DSO Preddvor
BOBO

Skupnost socialnih zavodov poziva vlado, da država plača stroške testiranja zaposlenih v domovih za starejše. V nasprotnem primeru bodo domovi morali dvigniti ceno oskrbe za stanovalce.

Vladna odločitev, da testiranje na koronavirus od 23. avgusta ne bo več brezplačno, bo vplivala tudi na domove za starejše. V skupnosti socialnih zavodov so izračunali, da bi moral dom, v katerem bi se testiralo 30 zaposlenih, na leto za to nameniti 54 tisoč evrov. Testiranje s hitrim antigenskim testom naj bi stalo 12 evrov, zaposleni pa bo lahko imel največ 48 ur star hitri test.

Primorani, čeprav si tega ne želijo

“Še vedno upamo, da bodo odločevalci upoštevali naše stališče in da se bo to določilo pred 23. avgustom še spremenilo,” pravi sekretar skupnosti Denis Sahernik. Vlado pozivajo, naj zaposlene v domovih doda med izjeme, za katere bo strošek testiranj krila država. “Če ne bo tako in bo ogroženo delovanje zavoda, bodo domovi primorani dvigniti cene oskrbnin. Tega pa si nikakor ne želimo, saj se zavedamo, da stanovalci zaradi obstoječega sistema financiranja že zdaj plačujejo preveč,” pojasnjuje Sahernik.

Po nekaterih informacijah je oskrba najcenejša v javnem domu za starejše v Preddvoru (na fotografiji zgoraj). Cena za dvoposteljno sobo in najnižjo raven oskrbe tam znaša 20,5 evra na dan, za najvišjo raven oskrbe pa dobrih 36 evrov na dan. Medtem pa je treba na primer za dvoposteljno sobo v zasebnem domu starejših v Trnovem v Ljubljani plačati med 37,5 in 52,5 evra na dan.

“Zelo neprimerno”

“Domovi res nimajo pomembnejših drugih virov financiranja,” priznava Biserka Marolt Meden, predsednica društva za dostojno starost Srebrna nit. Vseeno pa bi se ji zdelo “zelo neprimerno”, če bi stroške financiranja testov prevalili na stanovalce. “Cepiva je dovolj in cepljenje je brezplačno. Domovi bi morali storiti več, da zaposlene prepričajo o cepljenju,” pravi.

Anketa, ki jo je skupnost socialnih zavodov opravila v juniju, je pokazala, da je v domovih za starejše cepljenih 83 odstotkov stanovalcev in malo več kot polovica zaposlenih.  “Sicer je dejanska stopnja zaščite večja,” pravi Sahernik, “saj je okužbo s koronavirusom prebolelo več kot 40 % delavcev v domovih za starejše in posebnih zavodih za odrasle. Del zaposlenih je tako še vedno znotraj devetmesečnega obdobja, ko so zaščiteni in lahko cepljenje še odložijo. Prav tako so od izvedbe ankete nekateri domovi že organizirali ponovna skupinska cepljenja ali pa te načrtujejo.”

brezplačno testiranje
.