Nov dom za starejše že pol leta stoji prazen: težava kadri in dokumenti

Slovenija 10. Dec 202210:45 0 komentarjev
Dvig oskrbnin: dom za starejše
Manca Rozman/BOBO

Domovi za starejše občane se po vsej državi soočajo z velikim kadrovskim primanjkljajem. Kadrovske težave zavirajo tudi odpiranje načrtovanih novih domov, ki se poleg tega ukvarjajo še s pridobivanjem dokumentacije. Podjetje SeneCura tako z enoletnim zamikom polni dom v Žireh, nov dom v Komendi pa na začetek delovanja čaka že pol leta

Vodilni zasebni upravljavec domov v Avstriji, SeneCura, ki tudi v Sloveniji že upravlja z več domovi, je v začetku letošnjega leta dobil koncesijo za opravljanje storitev institucionalnega varstva v novem domu starostnikov v Radovljici. Vendar se gradnja še ni začela. Kot je za STA povedala poslovna direktorice podjetja SeneCura za Slovenijo Sanda M. Gavranovič, se njihovi projekti iz več razlogov zamikajo.

Največja težava je pomanjkanje kadra. Zaradi tega se je za več mesecev zamaknil začetek obratovanja novega doma v Žireh, ki je bil zgrajen že lani, prve stanovalce pa je začel sprejemati maja letos. Polnjenje kapacitet poteka vzporedno s pridobivanjem kadrov. Tako dom v Žireh, ki je narejen za 56 stanovalcev, še vedno polnijo.

Že pol leta prazen stoji nov dom v Komendi

Medtem že pol leta prazen stoji nov dom v Komendi, ki je zgrajen za 70 stanovalcev. Razloga za to sta dva, en je počasno pridobivanje vsega potrebnega kadra, drug pa dolgotrajno pridobivanje vseh dokumentov za začetek obratovanja, čeprav je bil tehnični prevzem objekta že julija. Po novem letu naj bi dom vendarle sprejel prve stanovalce. Nabrali so namreč dovolj kadra za zadostitev normativov.

“Dobili smo nekaj zaposlenih, vendar se ti postopki za pridobitev kadrov vlečejo kot jara kača ponovitvenih razpisov in razgovorov,” je pojasnila sogovornica in poudarila, da imajo novi domovi pri tem še večje težave kot obstoječi. Naenkrat namreč potrebujejo ves kader in ne iščejo zgolj zamenjave za enega ali dva, ki odideta v pokoj ali drugam.

Upokojenec
Srdjan Živulović/BOBO

Sočasno z odpiranjem doma v Komendi, kjer še vedno iščejo kuharja, pomočnika dietnega kuharja, strežnico in bolničarja negovalca, se trudijo tudi z odprtjem doma v Pivki, za katerega tudi še čakajo nekatera potrebna potrdila pristojnih institucij. Gavranovič računa, da bodo stanovalce lahko začeli sprejemati marca ali aprila prihodnje leto.

Uresničevanje investicij zavirajo tudi visoke cene gradbenih materialov

“Ko imamo dom zgrajen, ga, tudi če bi imeli ves kader, prej kot v treh mesecih ne moremo zagnati,” je poudarila in pojasnila, da je po tehničnem prevzemu objekta treba pridobiti še vrsto dokumentov s strani različnih institucij, od ministrstev, prek Zavoda RS za zdravstveno zavarovanje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje do geodetske uprave.

Uresničevanje investicij v domove starostnikov, po storitvah katerih je v državi še vedno veliko povpraševanja, poleg tega zavirajo tudi visoke cene gradbenih materialov in velika zasedenost gradbenih izvajalcev. Precej dolgo časa teče tudi pridobitev vseh dovoljenj. Za nov dom v Radovljici tako še poteka pridobivanje dokumentacije. Skupek vseh omenjenih težav pa podaljšuje zastavljeno časovnico.

Za samo gradnjo, opremo in pridobitev operativnih dovoljenj za nov dom v Radovljici v SeneCuri predvidevajo 18 mesecev. Vendar je treba predhodno pridobiti gradbeno dovoljenje, kar je odvisno od trajanja upravnih postopkov. V novem domu, ki bo stal na območju nekdanjega sindikalnega centra oziroma Šlandrovega doma, bo sicer prostora za 144 stanovalcev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!