Zaradi Vučićevih izjav o “odvratnih Slovencih” mora srbski diplomat na pogovor

Slovenija 24. Apr 202414:20 21 komentarjev

Zaradi izjav srbskega predsednika Aleksandra Vučića po zasedanju Varnostnega sveta ZN je slovensko zunanje ministrstvo na pogovor povabilo odpravnika poslov na srbskem veleposlaništvu v Ljubljani. Vučić je po ponedeljkovem zasedanju dejal, da je Srbija padla v past, ki so ji jo nastavile ZDA, Švica in Slovenija, ter da ne ve, ali so odvratnejši Slovenci ali kdo drug. Zunanja ministrica Tanja Fajon je ocenila, da gre za žaljive in nesprejemljive izjave, s čimer se strinjajo tudi v kabinetu predsednika vlade.

Slovensko zunanje ministrstvo je zaradi žaljivih medijskih izjav srbskega predsednika Aleksandra Vučića na račun Slovenije po zasedanju Varnostnega sveta ZN o Kosovu na pogovor povabilo odpravnika poslov na srbskem veleposlaništvu v Ljubljani, je danes na Brdu pri Kranju povedala zunanja ministrica Tanja Fajon.

Vučić je v torek za domače medije dejal, da je Srbija padla v past, ki so ji jo nastavile ZDA, Švica in Slovenija. “Ko je zasedanje Varnostnega sveta zamujalo, sem se vprašal, za kaj gre in kdo so ljudje, ki prihajajo in jih protokol ZN ni takoj spustil v stavbo,” je dejal srbski predsednik. Na ponedeljkovo zasedanje Varnostnega sveta ZN o Kosovu je namreč kosovska predsednica Vjosa Osmani namreč pripeljala več kosovskih Albank, posiljenih med vojno, da bi pričale o srbskih zločinih.

“Potem pa smo spoznali, da so se za to dogovorili z Američani, Slovenci in Švicarji in vsemi drugimi. Ne ve se, kdo je odvratnejši, Slovenci ali kdo drug, ki je včeraj govoril,” je srbskim medijem dejal Vučić.

Fajon je Vučićeve besede označila za žaljive in nesprejemljive, zaradi česar so se odločili na pogovor povabiti srbskega odpravnika poslov. “Zahtevamo pojasnilo, opravičilo, to ni v duhu dobrih sosedskih oziroma prijateljskih odnosov,” je dejala in Vučićeve besede označila tudi za neresnične. Kot je dodala, si ne predstavlja dobrega sodelovanja, če nekdo s takimi žaljivimi besedami nastopa in žali celoten narod. “Pričakujemo od Srbije, da v duhu evropskih vrednot, ki jih sama zagovarja, tudi deluje,” je še dejala ob robu zasedanja skupnega odbora Slovenija-Koroška.

Srbsko veleposlaništvo v Ljubljani vodi odpravnik poslov Goran Marković. Slovenija naj namreč še vedno ne bi podelila agremaja kandidatu za veleposlanika v Ljubljani Zoranu Đorđeviću, vzrok naj bi po poročanju medijev bili pomisleki v varnostno-obveščevalnih krogih.

Oglasili so se tudi v kabinetu predsednika vlade. V pisni izjavi so navedli, da je srbski predsednik uporabil skrajno žaljive izraze, ki ne pritičejo predsednikom držav in še manj prijateljskim odnosom med slovenskim in srbskim narodom. “Izrazi nas spominjajo na neke druge čase in so nevredni doseženi ravni odnosov med državama,” so navedli.

Ob tem so izpostavili, da naša država svoje delo v varnostnem svetu opravlja načelno in si iskreno prizadeva za iskanje miru in sprave med narodi ter da to velja tudi za odnos do Srbije. “Spoštljiv odnos do naših prizadevanj je zato najmanj, kar lahko pričakujemo od predsednika prijateljske Srbije, ki je reden gost v naši državi,” so sklenili v kabinetu slovenskega premierja.

Zunanji minister Dačić prepričan, da Srbiji opravičilo dolguje Slovenija

Srbski zunanji minister Ivica Dačić je danes dejal, da je odpravnik poslov Marković v pogovoru na slovenskem zunanjem ministrstvu zavrnil navedbe ministrstva o Vučićevi izjavi. Dačić ob tem meni, da bi se “Slovenija morala opravičiti Srbiji, ker je kršila njeno ozemeljsko celovitost s priznanjem Kosova in ker je Varnostni svet ZN prekršil vsa pravila o udeležbi na sejah s tem, ko je Osmani dovolil, da je pripeljala domnevne žrtve, ne da bi s tem seznanil Srbijo”. Ne pa da Slovenija zahteva opravičilo, ker je Vučić izrazil ogorčenje zaradi teh potez, ki so bile očitno že prej dogovorjene, je dejal po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

Srbski zunanji minister Ivica Dačić
Srbski zunanji minister Ivica Dačić (Foto: PROFIMEDIA)

Spomnil je, da je Srbija podprla članstvo Slovenije v VS ZN in ocenil, da takšne poteze Slovenije v mednarodnih organizacijah škodijo njenim dvostranskim odnosom s Srbijo. “Nekorektno je prelagati odgovornost na Srbijo, ki je samo reagirala na poteze Slovenije”, je dejal.

Burno ponedeljkovo zasedanje o stanju na Kosovu

Ponedeljkovo zasedanje varnostnega sveta, na katerem so obravnavali delo Misije ZN na Kosovu, so zaznamovali besedni dvoboji srbskega predsednika Vučića in kosovske predsednice Osmani. Ta je izpostavila, da je bil Vučić del režima nekdanjega srbskega predsednika Slobodana Miloševića, in od njega zahtevala opravičilo. “Žrtve tega režima stojijo tu. Vzemite si čas in se jim opravičite. Pokažite, ali imate v sebi vsaj še trohico človečnosti,” je dejala.

Vučić jo je nato v torek obtožil, da je pred prihodom na zasedanje v New Yorku lagala, da so ženske, ki jih je pripeljala s seboj, članice njenega kabineta. Potem ko se je izkazalo, da niso, jih protokol ZN po Vučićevih besedah ni spustil na zasedanje, dokler “ni posredovala ena od velikih sil”.

V Srbiji je burne odzive sprožil tudi prejšnji teden vloženi predlog resolucije ZN, ki določa mednarodni dan spomina na genocid Bošnjakov v Srebrenici. Pri njegovi pripravi je sodelovala tudi Slovenija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje