“Zastoji se bodo še dogajali”: nad kolone na primorki z delovno skupino

Slovenija 10. Maj 202312:23 1 komentar
gneča,kolona, zastoj, promet, avtocesta
Slika je simbolična (Foto: N1)

Po prazničnem prometnem kaosu, ki ga je v okolici Kopra povzročilo večje število tovornjakov, so pristojni na sestanku iskali način za preprečevanje podobnih okoliščin. Kot je povedal notranji minister in pobudnik sestanka Boštjan Poklukar, so se dogovorili za pravočasno obveščanje in ustanovitev delovne skupine, ki bo iskala rešitve za boljšo pretočnost prometa. "Zastoji se bodo še dogajali, ne želimo pa si takega stanja, kot smo ga imeli med prazniki," je bil po sestanku jasen Poklukar.

Povečano število tovornjakov je na popraznične dneve konec aprila in v začetku maja močno oviralo promet na koprskih vpadnicah in primorski avtocesti. To so občasno tudi popolnoma zapirali, tovornjake pa po potrebi izločali. Večina tovornjakov je bila namenjena v Luko Koper, kjer so takrat dejali, da je povečan tovorni promet za obdobje po praznikih običajen.

Da bi se podobnim prometnim zamaškom izognili, je notranji minister Boštjan Poklukar sklical sestanek, na katerem so iskali rešitve za preprečevanje podobnih okoliščin. Srečanja se je udeležila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, prišli pa so tudi predstavniki Luke Koper, koprski župan Aleš Bržan in predstavniki obrtno-podjetniške ter gospodarske zbornice

Poklukar je v izjavi po sestanku pojasnil, da takšni zastoji močno obremenjujejo občine in povzročajo gospodarsko škodo. Opozoril je tudi na nevarnost, ki so ji med delom na avtocesti izpostavljeni policisti. Minister si ponovitve takšnih zastojev ne želi, predvsem pa ne poleti, ko so ceste na Primorskem že tako obremenjene zaradi turistov.

“Zastoji se bodo še dogajali, ne želimo pa si takega stanja, kot smo ga imeli pred prazniki,” je bil jasen Poklukar.

Na sestanku so se po ministrovih besedah dogovorili, da bodo v Luki Koper ob povečanem pretovoru o tem hitro obvestili vse ostale vpletene, ki bodo nato primerno ukrepali. Drugi sklep sestanka pa je ustanovitev delovne skupine, ki bo iskala kratkoročne in dolgoročne rešitve za preprečevanje nastanka dolgih kolon tovornjakov pred Koprom. Vodila jo bo ministrica za infrastrukturo Bratušek, ki je naslednji sestanek, na katerem bodo iskali kratkoročne rešitve za reševanje takšnih prometnih zamaškov, napovedala za prihodnji teden.

Ministrica je med razlogi za nastanek takega zastoja poleg povezanih prvomajskih praznikov izpostavila tudi veliko število popravil in obnovitvenih del na železniškem omrežju. “Zaradi tega se letos več tovora vozi po cestah,” je pojasnila in poudarila, da so popravila nujna za posodobitev omrežja. Po koncu del bo lahko po železnicah potovalo bistveno več tovora, je še zatrdila ministrica.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje