Zastrupitev Navalnega: ZDA uvedle nove sankcije proti štirim ruskim uradnikom

Slovenija 17. Avg 202319:20 0 komentarjev
Navalni
Aleksej Navalni. (Foto: PROFIMEDIA)

ZDA so proti štirim ruskim uradnikom, ki naj bi bili vpleteni v zastrupitev Alekseja Navalnega, uvedle nove sankcije. Sankcije pomenijo zamrznitev morebitnega premoženja v ZDA, prepoved potovanj v ZDA in prepoved poslovanja s tistimi, za katere veljajo sankcije.

ZDA so v četrtek uvedle nove sankcije proti štirim ruskim uradnikom, ki naj bi bili vpleteni v zastrupitev opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. Ta trenutno prestaja dolgoletno zaporno kazen zaradi politične opozicije ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, poroča ameriška televizija CBS.

Ministrstvo za finance je sankcije uvedlo proti štirim pripadnikom ruske zvezne varnostne službe FSB – Alekseju Aleksandrovu, Konstantinu Kudrjavcevz, Ivanu Osipovu in Vladmirju Panjajevu.

Trije od četverice so po navedbah ZDA sodelovali s specializiranim laboratorijem, ki ga vodi FSB. Vsi štirje pa so bili že prej tarča sankcij ZDA, ker so delovali v imenu FSB.

ZDA se strinjajo s trditvami Navalnega in njegovih podpornikov, da so ga pripadniki FSB zastrupili leta 2020, ko je na letu proti Moskvi zbolel. ZDA ocenjujejo, da so ga skušali ubiti s strupom novičok, ki ga Rusija redno uporablja proti disidentom v tujini.

ZDA: Sankcionirani posamezniki sodelovali pri opazovanju Navalnega

Ministrstvo za finance je sporočilo, da so posamezniki, proti katerim so uvedli sankcije, sodelovali pri opazovanju Navalnega pred napadom, vdoru v njegovo hotelsko sobo in uporabi kemičnega orožja na njegovih osebnih stvareh, po napadu pa so poskušali izbrisati vse dokaze o operaciji.

Sankcije pomenijo zamrznitev morebitnega premoženja v ZDA, prepoved potovanj v ZDA in prepoved poslovanja s tistimi, za katere veljajo sankcije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!