Zastrupljene vabe za pse. Kaj morate vedeti in s čim se lahko pes zastrupi doma

Slovenija 16. Apr 202309:37 0 komentarjev
pes, zastrupitev
simbolna fotografija (Profimedia)

Med sprehodom imejte psa na povodcu in spremljajte, kaj počne. Če zaužije kaj sumljivega, takoj poiščite veterinarsko pomoč. Kaj vse pa lahko strupenega pes zaužije doma, na vašem vrtu ali celo v stanovanju? Katere hrane mu nikakor ne dajajte?

Strup v vabi, žeblji, žiletke in drugi nevarni predmeti v mesu in podobno. Iz razlogov, ki so večini nedoumljivi, želijo nekateri škodovati nič krivim živalim. “Kar pogosto se dogaja, da ljudje objavijo – običajno na družbenih omrežjih – da so našli zastrupljeno vabo,” pravi Maša Cerjak Kastelic iz Društva za zaščito živali Ljubljana.

Svetuje, naj imajo lastniki pse med sprehodom na povodcu. Na javnih mestih to sicer zahteva tudi zakon. “Spremljajte in bodite pozorni na to, kaj počne vaš pes. Če nismo prezaposleni na primer z gledanjem v telefon, lahko pravočasno preprečimo, da bi pes požrl kaj sumljivega,” pravi Cerjak Kastelic.

Kot poudarja, je prav, da v takih primerih ljudje obvestijo tudi druge; z objavami na družbenih omrežjih ali s plakati v parku, a vendar to ni dovolj. “Absolutno je treba tako najdbo prijaviti policiji,” opozarja, “da se storilca najde in prepreči, da bi dejanje ponovil.” Zakaj bi kdo storil kaj tako zavržnega? Nekateri ljudje ne marajo živali, druge moti, da lastniki ne pobirajo iztrebkov, pravi predstavnica društva in lastnikom svetuje, naj pazijo, da niso moteči.

Pri policiji pojasnjujejo, da je zastrupljanje živali v zakonu o zaščiti živali opredeljeno kot prekršek, lahko pa gre tudi za kaznivo dejanje mučenja živali, ki ima za posledico okvaro zdravja živali ali njen pogin.

V primerih, ko je policija obveščena o zastrupljanju živali, policisti ob preverjanju in ugotavljanju okoliščin opravijo tudi razgovore z veterinarji. V primeru suma zastrupitve psa ali druge živali policija svetuje, naj lastniki takoj poiščejo veterinarsko pomoč in o tem obvestijo policijo. “Lastniki oziroma skrbniki naj imajo pse med sprehodom ves čas na povodcu in pod nadzorom,” svetujejo tudi pri policiji in dodajajo, da lahko z ustreznim nadzorom in odgovornim ravnanjem lastniki sami največ pripomorejo k varnosti in zaščiti svojega hišnega ljubljenčka.

V policijski statistiki so zbrana kazniva dejanja mučenja živali, pri čemer pa seveda ne gre le za zastrupitve, ampak vsa tovrstna kazniva dejanja.

N1

Takoj k veterinarju

V primeru, da posumite, da je vaš ljubljenček zaužil kaj strupenega, takoj poiščite veterinarsko pomoč. Zastrupljena vaba bo veterinarju v pomoč pri izbiri protistrupa oziroma pravilnem zdravljenju. Če jo boste pobrali, to storite previdno, na primer z rokavico ali plastično vrečko.

“V zadnjem času nismo obravnavali veliko zastrupitev, tudi sicer jih je v zimskem času manj,” pravi veterinar Dejan Eisner iz Klinike za male živali Maribor. “Če lastniki žival pripeljejo pravočasno, lahko v roku ure, ure in pol po zaužitju strupa sprožimo bruhanje,” ukrepanje opisuje veterinar.

zastrupitve psov
Opozorilo o zastrupitvah v Frankfurtu; Profimedia

Lahko se zastrupijo tudi doma: kaj vse je nevarno?

Domači ljubljenčki se lahko zastrupijo tudi doma. “Vse je odvisno od časa in količine zaužitega strupa. Naredimo tudi krvne teste, da ugotovimo, kako ukrepati,” pravi Eisner. Med pogostejšimi nevarnimi strupi, ki jih zaužijejo ljubljenčki, je strup za polže, ki se ga uporablja na vrtovih. “Če ne pomagamo v nekaj urah, lahko ta živčni strup pusti nepopravljive živčne posledice oziroma se žival zaduši,” opozarja veterinar.

Smrtno nevaren je tudi strup za podgane. Pes lahko pogine tudi, če bi požrl zastrupljenega glodavca. “Ta strup deluje počasneje, pojavijo se krvavitve. Pes ima kri v urinu ali iztrebkih,” opisuje Eisner. “Če ni prepozno, lahko pomagamo s protistrupom in transfuzijo.”

Veterinarji opisujejo tudi zastrupitve z etilenglikolom v sredstvu proti zamrzovanju (antifriz), ki se uporablja v motorjih z notranjim zgorevanjem. Še posebej nevaren je, ker ima sladek okus in ga zato živali, tako psi kot mačke, radi zaužijejo.

“Strupenih snovi je veliko, pes ni človek in med drugim sta zanje nevarna čebula, ki je sicer psi ne jedo, in čokolada,” še pravi Eisner. “Za manjšega psa je zaužitje 200 gramov črne čokolade lahko nevarno.”

Ljubljenčki se pogosto zastrupijo tudi z zdravili za ljudi. Lastniki v dobri veri, da bi pomagali živali, za katero mislijo, da je prehlajena, dajo paracetamol, ki je še posebej toksičen za mačke.

V večini primerov lastnik ne ve točno, s katero učinkovino se je žival zastrupila, zato imata pri okrevanju živali pomembno vlogo dekontaminacija in podporna terapija, pišejo v blogu Klinike za male živali ljubljanske veterinarske fakultete.

“Žal večino zastrupljenih živali lastniki pripeljejo prepozno in jim zato kljub hitri diagnozi in takojšnjemu zdravljenju, ne moremo pomagati,” opozarjajo veterinarji, zato je nujno ukrepati takoj, ko ugotovimo, da je pes požrl nekaj sumljivega.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!