Zavetišče Horjul: Situacija je resna. … Pišemo s solzami v očeh.

Slovenija 07. Jan 202314:21 6 komentarjev
posnetek zaslona / Zavetišče Horjul / Instagram

Zavetišče Horjul na svoji Facebook strani poziva vse zainteresirane za posvojitev psa ali mačke, saj še komaj shajajo. "Potrebujemo posvojitelje za naše živali. Takoj danes." ... "Psov imamo preveč," razložijo; na spletni strani pa so že pred časom objavili, da brezpogojno ustavljajo prevzem mačk. Sporočajo, da je situacija resna in da ne morejo več sprejemati zapuščenih živali.

Zavetišče Horjul je na svoji Facebook strani objavilo zapis, s katerim želi javnosti sporočiti dogajanje in težave, s katerimi se po njihovih besedah sooča veliko zavetišč po vsej državi. Živali imajo preveč. V ganljivem zapisu so priznali, da so sicer določeni deli njihovega dela super, a: “danes pa s solzami v očeh in zadrgnjenim želodcem dajemo tole v javnost.”

Upajo, da z iskrenimi objavami ter prikupnimi fotografijami zapuščenih hišnih ljubljenčkov na družbenih omrežjih pritegnejo zainteresirane posvojitelje. Kor pravijo, delajo po svojih najboljših močeh in tudi “moledujejo za delitve”, samo zato, da bi čim prej uspešno oddali približno devet kužkov in vsaj 20 mačk. Tako bi spet dosegli število živali, ki jim je po zakonu določeno.

V zavetišču je po podatkih na njihovi strani trenutno okoli 100 zapuščenih živali, med njimi je največ mačk. Zapisali so, da so s prevzetimi psi že presegli mejo lastnih zmogljivosti. Oskrbnica zavetišča Polona Samec, s katero smo govorili, meni, da gre za vseslovenski problem.

Ob tem na družbenih omrežjih navajajo, da imajo dve možnosti: oddajo živali, ki so že pri njih, ali predajo določenega števila živali nekemu drugemu zavetišču, kar jih skrbi iz več razlogov.

“Če bo odrejena točka dve, ne vemo, kaj bomo …” so zapisali in dodali, da upajo, da do tega ne pride. “Živali dobimo v slabem stanju in vložimo ogromno energije v to, da jih stabiliziramo,” pove ob tem. Selitev med zavetišči tudi za živali ni dobra, pojasnjuje.

Pravi, da bi morda imeli kakšno prosto mesto v zavetišču Gmajnice, a ker tudi sami v Zavetišču Horjul iz različnih koncev Slovenije dobivajo prošnje občin za sklenitev pogodbe za prevzem živali, Samec sklepa, da se tudi druga zavetišča soočajo s prezasedenostjo.

“Računamo, da bomo lahko oddali dovolj malih ”bullčkov”. Sepa, Ajdo, Cooperja, Pavarotija, Gusa, Caballe, Reiderja, Maxa, Rocketa in ene 20 mačk,” še dodajajo v svoji objavi, saj bi tako lahko nadaljevali delo po svojih normativih in s svojimi podporniki ob zavedanju, da so živalim našli res dobre domove, saj kot pravijo “za njih ni dovolj dobro ‘kar nekaj’. Čeprav so za marsikoga ta bitja ‘kar nekaj’, je za nas vsak od njih, kot bi bil naš zasebni družinski član.” Zato so jasni, da nikakor ne nameravajo zniževati standardov za posvojitev živali.

“Na koncu so poudarili, da z omenjeno objavo ne želijo izsiljevati, samo odprto in iskreno pišejo o tem, kaj se jim minule dni dogaja: “… potrebujemo posvojitelje za naše živali. Takoj danes.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje