Zbiranje podpisov za razpis referenduma bo odslej elektronsko

Slovenija 26. Mar 202420:29 1 komentar
Upravna enota Ljubljana, stavka
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Volilci bodo svojo podporo za razpis referenduma odslej podpisali v elektronski obliki. Postopek na upravni enoti bo enak kot pri izdaji osebnih izkaznic in drugih dokumentov. Vladno novelo, ki novost uvaja, so v SDS kritizirali, češ da je v vsak elektronski sistem mogoče vdreti.

Državni zbor (DZ) je danes s 55 glasovi za in 17 proti sprejel novelo zakona o referendumu in o ljudski iniciativi, ki jo je vložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Terezo Novak iz Svobode. Novela v postopku zbiranja 40.000 podpisov za podporo zahtevi za razpis referenduma določa digitalizirani postopek.

Po določbah novele bo volilec podporo podpisal pred upravnim organom, zabeležena pa bo v elektronski obliki. Za tiste, ki podpore ne bodo mogli oddati v elektronski obliki, bo še vedno ohranjena možnost za oddajo prek fizičnega obrazca.

Postopek na upravni enoti bo enak kot pri izdaji osebnih izkaznic, potnih listov, vozniških dovoljenj in nekaterih drugih dokumentov. Tudi varnostni protokoli bodo enaki kot pri izdaji omenjenih osebnih listin. Sistem je po zagotovilu predlagateljev popolnoma varen, saj izbrisi oddaje podpore ne bodo možni.

Novela hkrati usklajuje zakon s spremembo ustave iz leta 2013 in uresničuje ustavno odločbo iz leta 2018 glede zagotovitve ustreznega sodnega varstva.

Vlada je predlog novele podprla med drugim zato, ker je za uskladitev zakona o referendumu in o ljudski iniciativi s spremembo ustave iz leta 2013 rok potekel že skoraj pred desetimi leti. Leta 2019 pa je potekel rok za uresničitev ustavne odločbe glede zagotovitve ustreznega sodnega varstva iz leta 2018.

V SDS so bili danes dopoldne pri obravnavi predloga kritični do njega. Z dopolnilom so se zavzeli za to, da bi ohranili fizične obrazce, ki jih volilci podpišejo pred uradno osebo. V vsak elektronski sistem je namreč mogoče vdreti, so posvarili. Ob tem so predlagali, da uradna oseba lastnoročno podpisani in potrjeni obrazec vrne volilcu. Vendar pa DZ ni sprejel tega dopolnila.

Za sprejetje novele je bila potrebna dvotretjinska večina glasov navzočih poslancev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje