Zbiranje podpisov: županovanje bi omejili na največ dva zaporedna mandata

Slovenija 28. Mar 202319:20 4 komentarji
Pirati, zbiranje podpisov, omejitev županskih mandatov
Borut Živulović/Bobo

Piratska stranka je dala pobudo za vložitev predloga zakona, s katerim predlagajo omejitev županskih mandatov na največ dva zaporedna mandata. Kot glavni cilj navajajo zmanjšanje nepotizma in korupcije na lokalnem nivoju in zmanjšanje nakopičene moči obstoječih županov. Podpise bodo zbirali od 3. aprila do 1. junija, zbrati jih morajo 5.000.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je za začetek zbiranja podpisov volivcev za vložitev predloga dopolnitve zakona o lokalnih volitvah določila 3. april.

Pobudo za vložitev predloga zakona, s katerim predlagajo omejitev županskih mandatov na največ dva zaporedna mandata, so vložili Pirati. Za zbiranje 5.000 podpisov bodo imeli čas do 1. junija.

V Piratski stranki so namreč minuli teden na DZ naslovili za začetek zbiranja podpisov volivcev, s katerimi želijo v parlamentarni postopek vložiti predlog dopolnitve zakona o lokalnih volitvah. Predlagajo omejitev županskih mandatov, kot glavni cilj pa navajajo “zmanjšanje nepotizma in korupcije na lokalnem nivoju ter krepitev demokracije, ki jo ogroža prevelika akumulacija moči obstoječih županov”.

Pobudo volivcem za vložitev predloga zakona lahko sicer da vsak volivec, politična stranka ali drugo združenje državljanov. Pobudnik o svoji pobudi obvesti predsednika DZ, ki po prejemu popolne pobude o dani pobudi v sedmih dneh obvesti ministrstvo, pristojno za vodenje evidence volilne pravice in določi šestdesetdnevni rok za zbiranje podpisov.

Če pobudnikom uspe zbrati 5.000 podpisov podpore, predsednik DZ po prejemu predloga zakona z zadostnim številom podpisom podpore obvesti poslance o začetku zakonodajnega postopka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje