Zbrali podpise za referendum, DZ ga bo verjetno razglasil za nedopustnega

Slovenija 11. Okt 202217:35 4 komentarji
Aleš Primc
Aleš Primc (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Predstavniki koalicije Za otroke gre! so danes v DZ vložili pobudo za razpis zakonodajnega referenduma o nedavno sprejetih spremembah družinskega zakonika. Kot zatrjujejo, so zbrali 30.600 podpisov. Če bo DZ sprejel sklep o nedopustnosti referenduma na omenjeni zakon, pa napovedujejo pritožbo na ustavno sodišče. Minister za delo Luka Mesec je glede vložene pobude za zakonodajni referendum o spremembah družinskega zakonika in vloženem vetu državnega sveta poudaril, da spremembe v skladu z odločbo ustavnega sodišča samo odpravljajo diskriminacijo istospolnih parov.

Po besedah predstavnika koalicije Za otroke gre! Aleša Primca je pobudnikom referenduma omenjeno število podpisov uspelo zbrati v sedmih dneh.

Če je referendumska pobuda vložena v skladu z zakonom, ima sicer predsednica DZ sedem dni časa, da določi rok, v katerem se zbirajo podpisi volivcev za podporo zahtevi za razpis referenduma. DZ referendum razpiše, če pobudnik predloži podpise podpore najmanj 40.000 volivcev.

Pričakovati je sicer, da bo še pred tem DZ izglasoval sklep o nedopustnosti referenduma. To lahko stori v 14 dneh od vložitve podpisov pod referendumsko pobudo. Ustava namreč v 90. členu določa, da zakonodajnega referenduma med drugim ni možno razpisati o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali drugo protiustavnost.

Spremembe prejšnji teden potrdili poslanci

Spremembe družinskega zakonika, ki jih je DZ prejšnji teden potrdil z 48 glasovi za in 29 proti, namreč sledi odločitvi ustavnega sodišča iz julija letos, s katero je to istospolnim partnerjem omogočilo sklenitev zakonske zveze in posvojitev otrok. Ustavno sodišče je ob tem DZ naložilo, da neustavnost odpravi v šestih mesecih.

Primc pa je medtem prepričan, da sprejete spremembe družinskega zakonika ne uresničujejo odločbe ustavnega sodišča, ampak jo presegajo. Če bo DZ sprejel sklep o nedopustnosti referenduma, pa se bodo pritožili na ustavno sodišče. Kot je spomnil, so to v preteklosti storili že dvakrat in pri tem bili uspešni, zato so “optimistični tudi v naprej”.

O tem, da je ustavno sodišče v preteklosti dopustilo referendum o družinskem zakoniku, ker ni obstajala odločba, kot je ta iz julija letos, pa je Primc v današnji izjavi za medije dejal le, da je ustavno sodišče v vseh primerih odločalo o enaki zadevi, zato bi po njegovem prepričanju moralo enako odločiti tudi letos in dopustiti referendum o družinskem zakoniku.

Mesec: Referendum o spremembah družinskega zakonika protiustaven

Ustavno sodišče je odločilo, da je diskriminacija istospolnih parov neustavna in da morajo imeti popolnoma enake pravice kot pari različnega spola, vključno s pravico do poroke in možnostjo do posvojitve otrok, je v današnji izjavi za medije spomnil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec.

To je po njegovem zagotovilu vse, kar so uredili v zakonu. Glede na to je napovedani referendum neustaven, ker je proti odločitvi ustavnega sodišča, je pojasnil. Po njegovih besedah je povsem jasno, da se bodo prizadevanja vlagateljev podpisov končala na ustavnem sodišču.

Luka Mesec
Žiga Živulović jr./BOBO

Vlagateljem podpisov priporoča, da se začnejo “namesto s homofobijo ukvarjati s tem, pod kakšnimi pogoji živijo otroci in kakšno okolje je zdravo zanje”. Hkrati naj začnejo ustvarjati pogoje, da bodo vse družine ne glede na njihovo obliko, pa naj bosta starša dva ali eden, istega ali različnega spola, omogočale otroku maksimalen razvoj njegovih potencialov in predvsem lepo življenje, je pozval.

Ocenjuje, da želijo vlagatelji podpisov predvsem opozarjati nase in vzbujati sovraštvo. “Zlasti pa obračajo pozornost od resničnega vprašanja, kako čim večjemu številu otrok v Sloveniji omogočiti lepo življenje,” je prepričan.

Družinski zakonik zgolj uresničuje odločbo ustavnega sodišča in nikomur ničesar ne jemlje, ampak zgolj odpravlja neenakosti in krivice, poudarjajo v Levici. “Desnici zato priporočamo, da se namesto s formo družine začne ukvarjati z njeno dejansko vsebino. Že zdaj obstajajo ljubeča okolja istospolnih družin, kot tudi obstajajo tako imenovane tradicionalne družine, ki skrivajo marsikaj škodljivega za otroka,” so zapisali.

Napovedali so, da bodo prek ministrstva za delo, socialne zadeve in enake možnosti v najhitrejšem možnem času sprožili potrebne postopke, da družinski zakonik spravijo do veljave.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje