ZD Ljubljana: Ljudje naj ne čakajo pred vrati, mi jih bomo poklicali

Slovenija 06. Jan 202315:48 9 komentarjev
Čakanje za zdravnika pred ZD Bežigrad
Borut Živulović/BOBO

Da bi se izognili dolgim vrstam pred Zdravstvenim domom (ZD) Bežigrad, ki smo jim bili priča zadnjih nekaj juter, bodo v ZD Ljubljana naslednji teden paciente začeli vabiti na opredelitev osebnega zdravnika. Pri tem bodo prednostno klicali tiste iz najbolj ranljivih skupin, starejše in kronične bolnike nad 65 let.

Po tem, ko sta v ZD Bežigrad začeli delati dve novi družinski zdravnici, ki od torka naprej vpisujeta paciente, se pred vrati bežigrajskega zdravstvenega doma v jutranjih urah že nekaj dni vije dolga vrsta ljudi, ki so trenutno brez izbranega družinskega zdravnika. V petek je bila vrsta že okrog 6. ure zjutraj dolga več kot kilometer, nekateri so na vpis čakali od 4. ure zjutraj.

Skoraj kilometrska vrsta pred ZD Bežigrad: “Pa kje mi živimo”

V ZD Ljubljana obžalujejo, da je sicer dobra novica o zdravnicah – ti bosta skupno opredelili okoli 2.500 oseb – sprožila čakanje ter nočne in zgodnje jutranje prihode pred zdravstveni dom. Kot so pojasnili, so vsem čakajočim pred vrati zjutraj razdelili številke in jim povedali, da se lahko vrnejo tudi kasneje, v notranje prostore pa so jih povabili takoj ob odprtju enote.

Vse osebe, ki so v petek čakale pred enoto Bežigrad, so tudi opredelili.

S ponedeljkom bodo paciente začeli klicati

Da bi se podobnim prizorom, kot smo jim lahko bili priča ta teden, v ZD Ljubljana izognili, so se odločili za drugačen pristop:

“Glede na izkušnje v zadnjih dneh bomo v naslednjem tednu za opredelitev paciente vabili. Prednostno bomo klicali najbolj ranljive skupine, starejše in kronične bolnike nad 65 let, ki so izgubili zdravnika v enoti Bežigrad, kjer imajo tudi zdravstveno kartoteko. Zato vse paciente obveščamo, naj pridejo v Zdravstveni dom Bežigrad za opredelitev le v primeru klica in dodeljenega termina.”

V enoti Bežigrad sta 3. januarjem z delom pričeli dve zdravnici družinske medicine, ena v obsegu 0,6 programa in druga v obsegu 1,0 programa. Iz ZD Ljubljana so razložili še, da morajo pacienti na opredelitev k novima zdravnicama priti fizično, saj morajo podpisati izjavo o izbiri osebnega zdravnika, nato pa se tudi spoznajo z zdravnikom načinom dela v ambulanti ter urnikom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje