Ministrstvo odredilo nadzor v SB Celje in ZD Sevnica

Slovenija 16. Sep 202214:26 5 komentarjev
ZD Sevnica
BOBO

Po informaciji o zamenjavi identifikacije bolnikov v celjski bolnišnici so v ZD Sevnica, kjer so opravili prevoz bolnikov iz doma starejših občanov v bolnišnico, opravili interni strokovni nadzor. Direktorica Vladimira Tomšič je poudarila, da nadzor ni pokazal napak zaposlenih, ki sta opravila prevoz. Z zaposlenima je razgovor opravila tudi policija. Da se zamenjava identitete ni zgodila v Trubarjevem domu upokojencev Loka pri Zidanem mostu, pa je zatrdil tamkajšnji direktor Robert Potočnik.

Direktorica Zdravstvenega doma (ZD) Sevnica Vladimira Tomšič je za STA pojasnila, da sta zaposlena v njihovi reševalni enoti prejšnjo sredo prejela naročilo za dva nenujna prevoza iz Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem Mostu v Splošno bolnišnico (SB) Celje. Ob prevzemu v domu starejših bolnika na roki nista imela identifikacijske zapestnice, kar je običajna praksa, je dejala.

Zaposlena – zdravstveni tehnik in medicinska sestra – po besedah direktorice zagotavljata, da se zamenjava identifikacije bolnikov pri prevozu v celjsko bolnišnico ni zgodila. “Kaj se je dogajalo znotraj bolnišnice, pa bodo morali pojasniti v bolnišnici,” je dodala.

En bolnik je v bolnišnici kasneje umrl, pri čemer je bil zaradi zamenjave identifikacije pokopan pod identifikacijo drugega, drugega bolnika pa so v ZD Sevnica pred dvema dnevoma odpeljali nazaj v dom starejših občanov. Ob vrnitvi v dom je bila ugotovljena napačna identiteta bolnika. Zdravstvena delavca sta o tem obvestila pomočnico direktorice za zdravstveno nego, direktorica Tomšič pa je v četrtek odredila notranji strokovni nadzor. Ta po njenih besedah ni pokazal nepravilnosti pri ravnanju zaposlenih. Poročilo nadzora so že posredovali na ministrstvo za zdravje.

V času pogovora je v ZD Sevnica sicer potekala kriminalistična preiskava. Policisti so zaslišali zaposlena, ki sta opravila prevoz, je pojasnila.

Ob prevozu v celjsko bolnišnico sta bila izdana dva delovna naloga, po eden za vsakega bolnika, bolnika pa sta bila prepeljana skupaj, v istem reševalnem vozilu. Direktorica Tomšič je zagotovila, da gre za ustaljeno prakso in da so ravnali po pravilih. Delovni nalog, tako direktorica, ni vezan na prevoz, pač pa na bolnika, zato sta morala biti izdana dva. Če bi bilo zaradi zdravstvenega stanja bolnikov potrebno, bi vsakega od bolnikov prepeljali ločeno, je dejala.

ZD Sevnica
ZD Sevnica (BOBO)

Zaradi dogajanja je zaposlene dopoldne znova opomnila na pomen vsakokratnega preverjanja identifikacije bolnikov. Spomnila je, da se morajo zaposleni v zdravstvu med drugim držati pravilnega informiranja bolnika, pravilnega dokumentiranja, pravilnega opazovanja in pravilnega vrednotenja.

Ministrstvo bo uvedlo nadzor

Z ministrstva za zdravje so sporočili, da bo glede na sum nepravilnosti sistemski nadzor odredil urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu. V nadzoru bodo ugotavljali izvajanje predpisov s področja opravljanja zdravstvene dejavnosti in zdravstvenega zavarovanja ter področja materialnega poslovanja. Ugotavljali bodo tudi strokovnost, kakovost in varnost dela v SB Celje in Zdravstvenem domu (ZD) Sevnica.

Urad bo tako še danes pozval pristojni poklicni zbornici, da za izvedbo strokovnega nadzora s svetovanjem imenujeta svoje člane v komisijo za izvedbo sistemskega nadzora, ki jo bo nato imenoval urad. O ugotovitvah sistemskega nadzora bodo javnost obvestili po končanem postopku, so dodali.

Prav tako bo urad k sočasni izvedbi nadzora nad izpolnjevanje pogodb z obema zavodoma pozval tudi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, pa tudi posamezne inšpekcijske organe, naj izvedejo inšpekcijske postopke v skladu s svojimi pristojnostmi.

Zaradi napačne identifikacije dveh pacientov bodo na ministrstvu za zdravje uvedli izredni strokovni nadzor, je v četrtek napovedal minister Danijel Bešič Loredan. Minister je govoril s sinovoma pacienta, ki sta izvedela, da je pokojni v resnici njun oče, in s svojci, ki so izvedeli, da oseba, ki so jo pokopali, ni njihov svojec. Vsem se je v svojem imenu in imenu vlade opravičil.

“V domu se ni zgodila zamenjava identifikacije bolnikov”

Da se je zamenjava stanovalcev zgodila v domu upokojencev, je medtem zanikal tudi direktor Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem Mostu Robert Potočnik. “Do zamenjave stanovalcev v domu ni prišlo, niti ni moglo priti. Zavedati se morate, da naši zaposleni v nasprotju z reševalci in zaposlenimi v bolnišnici stanovalce zelo dobro poznajo. Gospoda sta bila pri nas dolga leta in tudi sam osebno oba dobro poznam,” je dejal Potočnik.

Tudi reševalca ZD Sevnica, ki sta bolnika prepeljala v SB Celje, sta vedela, kdo od stanovalcev je kdo, je dodal in se pri tem skliceval na poročilo ZD Sevnica o izrednem dogodku. Zagotovil je, da sta imela stanovalca ob odhodu iz doma v bolnišnico pri sebi vsak svojo zdravstveno dokumentacijo z vsemi identifikacijskimi podatki. Ob tem je pojasnil, da nameščanje zapestnic v domovih starejših ni predpisano in ni običajna praksa, prav tako jih ne namešča izvajalec reševalnih prevozov, pač pa jih bolniki dobijo v bolnišnici.

V domu so po njegovih besedah nemudoma preučili vse dogajanje ob predaji obeh stanovalcev reševalnemu prevozu, nepravilnosti pa niso ugotovili. Poudaril je, da sodelujejo s kriminalisti, SB Celje, zdravstvenim ministrstvom in ostalimi. “Naj dodam, da je dogodek tudi nas v domu močno pretresel, saj tudi svojce, ki so pri tem utrpeli največjo škodo, dobro poznamo,” je še sporočil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje