Parlamentarne volitve bodo 24. aprila

Slovenija 20. Jan 202212:56 > 14:24 2 komentarja
Borut Paho
Daniel Novakovič/STA

Predsednik republike Borut Pahor je na današnjem srečanju Državno volilno komisijo (DVK) uradno obvestil o svoji odločitvi, da bo 9. februarja podpisal odlok o razpisu rednih volitev v DZ. V njem bo kot datum začetka volilnih opravil določen 14. februar, dan izvedbe volitev v DZ pa 24. april.

Kot je dejal predsednik Borut Pahor, ocenjuje, da ima Državna volilna komisija dovolj časa, da tudi v covidnih razmerah pripravi, organizira in izvede volitve tako, da nad rezultati volitev ne bo nobene sence dvoma. Ob tem je spomnil, da se je v začetku novembra lani v državnem zboru na ločenih pogovorih posvetoval o datumu razpisa parlamentarnih volitev in je bilo razen ene poslanske skupine soglasno mnenje, da je prvi možni datum, 24. april, najboljša izbira. Takšno pa je bilo tudi njegovo mnenje.

Za izvedbo volitev 5. junija 2022 pa se zavzema prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti. “To je legitimno stališče, vendar pa je moja pristojnost in moja odgovornost, da se odločim in podpišem odlok ter razpišem volitve,” je dodal Pahor. Glede covidnih razmer je med drugim povedal, da je bilo v zadnjih dveh letih v teh razmerah v evropskih državah opravljenih več kot 40 volitev na lokalni, deželni in državni ravni, pri čemer so našli različne načine za nemoten potek in izvedbo volitev. Na Portugalskem bodo na vrhu petega vala konec tega meseca izvedli parlamentarne volitve, je še izpostavil predsednik.

Spomnil je še, da se vlada ne glede na povečano število okužb s koronavirusom, vrh petega vala sicer pričakujemo do konca meseca, za razglasitev epidemije covida-19 ni odločila. Poleg tega kljub povečanemu številu okužb ni zaprtja države, temveč prav nasprotno, popuščanje ukrepov glede dolžine karantene za normalno omogočanje dela in življenja.

Pahor je dejal, da je predsedniku ter članom in članicam volilne komisije hvaležen za danes opravljen konstruktivni pogovor. “Ne dvomim, da bodo po svojih najboljših močeh storili vse za to, da bomo 24. aprila opravili državnozborske volitve tako, da bomo vsi zaupali v rezultat teh volitev, predvsem pa, da bo tudi glede na covidne razmere prav vsakemu dana možnost, da bo uveljavil svojo volilno pravico,” je še dodal.

Člani DVK bodo storili vse, da bodo volitve “praznik demokracije”

Tudi predsednik DVK Peter Golob je v izjavi po srečanju, ki so jo posredovali iz urada predsednika, pogovor označil kot izjemno konstruktiven. Po njegovih besedah so člani DVK predsedniku potrdili, da bodo skupaj z vsemi deležniki in seveda tudi volivci, storili vse za zakonito in pravilno izvedbo volitev v državni zbor, da bodo tudi letošnje volitve, tako kot vedno, praznik demokracije.

So pa predsedniku republike pojasnili tudi določene probleme in težave, ki se že in se bodo pojavljale pri procesnih opravilih in sami izvedbi volitev zaradi epidemije covida-19 in s tem povezanih omejitev. “Volilna zakonodaja izvedbe vseh volilnih opravil v takih razmerah ne predvideva, kar je razumljivo,” je dejal Golob.

Dodal je, da so predsedniku pojasnili tudi določene rešitve, “z analogno uporabo pravnih norm”. Bi pa bila po njegovih besedah “morda primerna določena sprememba zakonodaje, še bolj pa morda poseg izvršilne veje oblasti s posameznimi odločitvami”. Zato so predsednika republike pozvali, da kot politična in moralna avtoriteta vpliva na vse akterje, da skupaj z DVK čim prej pristopijo k reševanju teh problemov. Pozvali so ga tudi, da volivce pozove k strpnosti pri teh volitvah in tudi, da poskušajo izrabiti druge oblike oz. posebne oblike glasovanja, ki jih že omogoča volilna zakonodaja.