Zdravniška zbornica: Napoved ministrstva o ovadbi je “povsem preuranjena”

Slovenija 23. Sep 202214:35 0 komentarjev
Zdravniška zbornica Slovenije
BOBO

V Zdravniški zbornici Slovenije menijo, da je napoved ministrstva za zdravje, da bo zoper vodstvo celjske bolnišnice podalo ovadbo, "povsem preuranjena", saj nadzor, ki bo preveril sume nepravilnosti in ga je začelo ministrstvo samo, sploh še ni stekel. Po njihovih besedah pristop pristojnega ministrstva "uveljavlja in utrjuje kulturo obtoževanja ter iskanja krivcev, še preden so razjasnjene vse okoliščine," in s tem "ruši zaupanje na vseh straneh".

Tudi v Zdravniški zbornici Slovenije so se odzvali na napoved ministrstva za zdravje, da bo zoper vodstvo Splošne bolnišnice Celje (SB Celje) zaradi suma kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti, povezanega s primerom zamenjanih pacientov, podalo ovadbo.

Zapisali so, da je napoved ministrstva “povsem preuranjena”, saj nadzor, ki ga je začelo ministrstvo in bo preveril sume nepravilnosti v zvezi z organizacijo ali strokovnostjo delovnega procesa, sploh še ni stekel. Dodali so, da celovit strokovni in upravni nadzor v obliki sistemskega nadzora, ki ga je odredilo ministrstvo za zdravje in v njem tudi sodeluje, sicer podpirajo.

“Zakon o zdravstveni dejavnosti predvideva, da pristojna komisija v postopku nadzora izvede vsa nadzorna dejanja, ki so potrebna za razjasnitev in ustrezno analizo vseh okoliščin konkretnega primera. O svojih ugotovitvah komisija poda zaključno poročilo in v njem predlaga ukrepe, ki so glede na izsledke nadzora primerni in potrebni, med katerimi je tudi naznanitev suma storitve kaznivega dejanja. V tem primeru takega poročila še ni, saj so v tem tednu tekli šele postopki imenovanja članov v komisijo,” so zapisali v zdravniški zbornici.

Ob tem so opozorili, da pristop, ki ga je ubralo ministrstvo za zdravje, “uveljavlja in utrjuje kulturo obtoževanja ter iskanja krivcev, še preden so razjasnjene vse okoliščine”.

“To ruši zaupanje na vseh ravneh in odvrača od prevzemanja vodstvenih funkcij v javnih zavodih, kar bo še dodatno pospešilo razkroj javnega zdravstvenega sistema. Prav tako to ne prispeva k temu, da bi lahko tragičen primer najprej strokovno natančno analizirali in na podlagi ugotovitev vzpostavili sistemske izboljšave za povečanje varnosti pacientov,” so zapisali.

Opozorili so, da se je treba “tako iz pietete do svojcev kot zaradi ohranitve kredibilnosti odločevalcev na ministrstvu vzdržati delnih komentarjev do razjasnitve vseh okoliščin”. “O ukrepih naj se odloča le na podlagi neizpodbitno ugotovljenih dejstev, saj v nasprotnem ministrstvo pod vprašaj postavlja tudi utemeljenost z zakonom predpisanega instituta nadzorov,” menijo v zdravniški zbornici.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!