Celjska bolnišnica odgovarja na ovadbo: Pacient je bil ustrezno zdravljen

Slovenija 23. Sep 202208:24 > 14:38 6 komentarjev
Splošna bolnišnica Celje
Tina Kosec/BOBO

Ministrstvo za zdravje bo zaradi suma kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti zoper vodstvo celjske bolnišnice podalo ovadbo. Ob sprejemu in med zdravljenjem v celjski bolnišnici so se ob nedavni zamenjavi dveh pacientov namreč dogajale "nenavadne okoliščine in očitne nedoslednosti", so zapisali. V oči bode dejstvo – tako ministrstvo – da sta imela ob odhodu v bolnišnico oba stanovalca doma za ostarele na sebi oblačila s svojim imenom in priimkom, preživeli pacient pa se je iz bolnišnice v dom tudi vrnil oblečen v hlače, ki so bile označene z njegovim pravim imenom. Bolnišnica je v odzivu na napovedano ovadbo zapisala, da je bil umrli pacient ustrezno zdravljen.

Z ministrstva za zdravje so sporočili, da bodo zaradi objektivne odgovornosti in suma kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti zoper vodstvo celjske bolnišnice podali ovadbo organom pregona. Kot so zapisali, so se v celjski bolnišnici ob sprejemu in med zdravljenjem dogajale “nenavadne okoliščine in očitne nedoslednosti”.

V povezavi z nedavno zamenjavo pacientov v Splošni bolnišnici Celje (SB Celje) je ministrstvo za zdravje namreč prejelo prve izsledke izrednega notranjega nadzora v Trubarjevem domu upokojencev Loka pri Zidanem Mostu, ki je pokazal, da je bila reševalcema Zdravstvenega doma Sevnica predana vsa zdravstvena dokumentacija vsakega izmed stanovalcev v ločenih mapah z vsemi identifikacijskimi podatki in zdravstveno izkaznico.

“V oči pa bode dejstvo, da sta bila ob odhodu v bolnišnico oba stanovalca oblečena v svoja oblačila, na katerih so bile identifikacijske oznake s priimkom in začetnico imena stanovalca,” so zapisali na pristojnem ministrstvu. “Nenavadna okoliščina, ki bi lahko bila morda pomembna, če ne celo ključna, za razjasnitev izrednega dogodka v SB Celje, pa je, da je bil preživeli pacient ob vrnitvi v dom upokojencev oblečen v svoje hlače, ki so bile označene z njegovim pravim imenom, medtem ko se je vsa spremljajoča dokumentacija nanašala na drugega pacienta, prav tako je na roki imel zapestnico z napačnimi podatki oziroma podatki drugega pacienta,” so dodali na pristojnem ministrstvu.

O tem, da sta bila stanovalca oblečena v podpisana oblačila, smo na N1 prvi poročali že pred dvema dnevoma. “V času oddaje obeh stanovalcev je bil eden od stanovalcev pogovorljiv, kot je razbrati iz poročila ZD Sevnica, pa tudi med potjo v Celje. Poleg tega sta bila oba stanovalca oblečena v svoja oblačila, ki so označena s priimkom in začetnico imena,” je takrat za N1 pojasnil direktor Trubarjevega doma upokojencev Robert Potočnik. Dodal je, da sta imela stanovalca tudi vsak svojo zdravstveno dokumentacijo z vsemi identifikacijskimi podatki in zdravstveno izkaznico.

Reševalno vozilo
Fotografija je simbolična (Vir: Srdjan Živulovič/BOBO)

Nadzor nepravilnosti v delu doma upokojencev ni pokazal

Na ministrstvu za zdravje so ob napovedi ovadbe zoper vodstvo dodali, da notranji nadzor v Trubarjevem domu upokojencev Loka pri Zidanem Mostu ni pokazal na nobeno napako, nepravilnost ali pomanjkljivost, ki bi jo zagrešilo osebje Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem Mostu ob predaji reševalnemu prevozu, pred predajo ali po njej.

Napovedali so še, da bodo o izsledkih vseh ostalih nadzorov in posledični uvedbi ukrepov javnost sproti obveščali. Kot smo poročali, je ministrstvo v celjski bolnišnici že prejšnji petek sprožilo postopke za uvedbo sistemskega nadzora, medtem ko je izredni interni strokovni nadzor zamenjave pacientov pokazal, da je do zamenjave prišlo ob sočasnem dovozu obeh hudo bolnih starostnikov v istem reševalnem vozilu, torej ob predaji bolnikov med reševalci in bolnišnico.

Odziv celjske bolnišnice: Pacient, ki je umrl, je bil ustrezno zdravljen

Celjska bolnišnica je v odzivu na napovedano ovadbo zapisala, da je izredni strokovni nadzor nedvoumno pokazal, da je bil pacient, ki je kasneje umrl, za akutno bolezen ustrezno zdravljen, skladno s smernicami zdravljenja zaznanega akutnega stanja. Po njihovih besedah je bila prekinitev zdravljenja kroničnih bolezni le kratkotrajna.

“Dogodek smo takoj sami prijavili policiji, jim predali vse zahtevane informacije in bomo z njo aktivno sodelovali tudi vnaprej. Enako sodelovanje bomo zagotovili vsem nadzornikom, ki bodo pri nas izvajali eksterne upravne, zdravstvene, finančne in druge napovedane nadzore. Tudi v primeru ovadbe, ki jo je napovedalo Ministrstvo za zdravje, bomo ravnali enako,” so zapisali v odzivu.

Spomnili so še, da je vodstvo bolnišnice ponudilo odstop, ki pa ga svet zavoda ni potrdil. “Tako direktor kot strokovni direktor bolnišnice sta javno že večkrat povedala, da bosta v primeru, da bi eksterni nadzori dokazali izključno krivdo bolnišnice, s funkcije takoj odstopila sama,” so dodali.

Ob tem že od začetka dogodka podpirajo celovito preiskavo sistema obravnave pacientov z zmanjšano sposobnostjo komunikacije in njihovega prehajanja med ustanovami, ki jih obravnavajo.

“Hkrati poudarjamo, da naši zaposleni ne morejo in ne smejo postati krivci za dolgoletne sistemske anomalije, zato pričakujemo, da se do zaključka preiskave odločevalci izogibajo kriminalizaciji dogodka in javnim pritiskom na celotno zdravstveno osebje,” so še dodali.

Na napovedano ovadbo so se odzvali tudi v Zdravniški zbornici Slovenije, kjer menijo, da je napoved ministrstva za zdravje “povsem preuranjena”, saj nadzor, ki bo preveril sume nepravilnosti in ga je začelo ministrstvo samo, sploh še ni stekel.

Svet zavoda bolnišnice odstopa vodstva ni podprl

Spomnimo, svet zavoda bolnišnice je v torek že odločal o odstopu vodstva bolnišnice. Direktor bolnišnice Aleksander Svetelšek, strokovni direktor Vindišar in pomočnica direktorja za zdravstveno nego Darja Plank so odstop namreč ponudili kmalu po razkritju dogodka, člani zavoda pa odstopa Svetelška in Vindišarja niso podprli. Kot smo poročali, je vlada v četrtek zamenjala člana sveta bolnišnice Celje Mitjo Pirmana, ki ni glasoval za Vindišarjev odstop. Kot smo izvedeli neuradno, ga je zamenjala prav zaradi tega, namesto njega pa naj bi imenovala Tomaža Subotiča. Vindišar je za N1 komentiral, da sta predhodno podani odstopni izjavi zaradi odločitve sveta pravno formalno nični in da gre pri vladni odločitvi o zamenjavi Pirmana za “revanšizem ministra”. Po Vindišarjevem mnenju se mu želi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan namreč maščevati zaradi lanskega dogodka, ko je kot državni sekretar na ministrstvu posredoval v sporu med Bešičem Loredanom in vodstvom novogoriške bolnišnice.

Po tem ko svet zavoda ni podprl odstopa Svetelška in Vindišarja, je bil minister za zdravje Bešič Loredan jasen, da je za zamenjavo identitet bolnikov odgovorno vodstvo celjske bolnišnice. Takoj, ko je novica o zamenjavi pacientov prišla v javnost, je minister tudi sam dejal, da je pripravljen zaradi dogodkov odstopiti, vendar je premier Robert Golob kasneje dejal, da njegovega odstopa ne bi sprejel, saj da je odgovornost v tem primeru jasno na strani celjske bolnišnice.

Kot smo poročali, je do zamenjave identitet pacientov v Splošni bolnišnici Celje prišlo v sredo, 7. septembra. Dva starejša pacienta sta bila z istim reševalnim vozilom v celjsko bolnišnico prepeljana iz doma starejših občanov Loka pri Zidanem Mostu. Eden izmed pacientov je preživel, drugi pa umrl, medtem ko je bolnišnica preživelega razglasila za mrtvega. O tem je obvestila tudi njegove svojce, ki pa so do takrat že opravili pokop.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje