Zdravniške organizacije Bešiču Loredanu predstavile aktualne probleme

Slovenija 09. Jun 202219:15 0 komentarjev
Danijel Bešič Loredan
Borut Živulović/BOBO

Predstavniki Koordinacije zdravniških organizacij so se srečali z ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom. Predstavili so mu aktualne probleme in mu ponudili vso pravno pomoč pri pripravi sprememb zakonodaje. Minister se je za predloge zahvalil in napovedal, da jih bo skušal čim hitreje uresničiti, so sporočili iz zdravniške zbornice.

Koordinacijo zdravniških organizacij sestavljajo Zdravniška zbornica Slovenije, Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (Fides), Slovensko zdravniško društvo in Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije. Predstavniki organizacij so ministru in njegovi ekipi predstavili načrte za razvoj zdravstva v Sloveniji in opozorili na aktualne probleme, za katere pričakujejo hitre rešitve, so navedli pri zdravniški zbornici.

Generalna sekretarka zbornice je opozorila na izzive pri posodabljanju pravnih normativov in izpostavila željo po čim večjem vključevanju organizacije v digitalizacijo procesov v zdravstvu. Predsednik zdravniškega društva Radko Komadina je izpostavil odprta vprašanja glede specializacij in subspecializacij ter pridobivanja posebnih znanj. Opozoril je na zaostanke zaradi dvoletne obravnave bolnikov s covidom-19 in težave s pomanjkanjem osebja.

Predsednik strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Miha Lukač je poudaril, da zasebniki ne nasprotujejo javnemu sistemu, saj se čutijo kot del javnega zdravstvenega sistema. Bolnik mora po njegovih besedah dobiti storitev, ki jo potrebuje in ko jo potrebuje. Prav tako podpirajo, da se zdravnik sam odloči za način zaposlitve.

Zdravniki rešitve pričakujejo v najkrajšem možnem času

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je poudaril, da sta v zdravstvu dva globalna problema, ki imata korenine v prejšnjem sistemu, monopol Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in zakon o sistemu plač v javnem sektorju. V Fidesu po njegovih besedah zahtev ne spreminjajo glede na politiko, ki je v nekem trenutku na oblasti, in pričakujejo rešitve plačnega sistema, “ki je slovenskemu zdravstvu in bolnikom naredil nepopravljivo škodo”.

Kot je dejal, zdravniki rešitve upravičeno pričakujejo v čim krajšem času, saj je problematika nagrajevanja zdravnikov vse večja. Spomnil je, da je glavni odbor Fidesa že od januarja preoblikovan v glavni stavkovni odbor. Izrazil je pričakovanje, da bi problematiko reševali skozi dialog.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je pojasnil, da poteka usklajevanje znotraj vlade in da bo stališče vlade glede plač jasno kmalu. Po njegovih besedah iščejo rešitve znotraj trenutnega plačnega sistema ali pa v obliki posebnega plačnega sistema za zdravstvo. Pojasnil je, da bo prva naloga umirjanje razmer na primarni ravni zdravstva in reševanje nedokončane mreže urgentnih centrov. Drugi cilj pa je zagotavljanje vodenja bolnišnic na stimulativen način.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!