Zdravstvena blagajna je Klokočovniku zavrnila plačilo za delo v bolnišnici Celje

Slovenija 03. Avg 202320:05 18 komentarjev
Tomislav Klokočovnik
Srdjan Živulović/BOBO

Zavod za zdravstveno zavarovanje je priznanemu kirurgu Tomislavu Klokočovniku zavrnil plačilo računa za junijsko delo v Splošni bolnišnici Celje, saj še nima ustreznega dovoljenja. Tega zdaj poskuša pridobiti, a postavljata se vsaj vprašanji, zakaj mu ministrstvo doslej ni dalo dovoljenja, ki bi mu omogočalo operacije v celjski bolnišnici, in zakaj je te operacije kljub temu izvajal.

Priznani srčni kirurg Tomislav Klokočovnik je 10. junija začel opravljati operacije v Splošni bolnišnici Celje, vendar plačila za to še ni dobil. Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) mu je namreč plačilo junijskega računa zavrnil, ker podjetje Kardio Klokočovnik še nima dovoljenja, da bi v celjski bolnišnici izvajalo bolnišnične storitve.

“Iz poročil, ki so podlaga za izstavitev obračunskega računa in jih je posredoval izvajalec, je namreč razvidno, da gre za storitve, ki sodijo v bolnišnično dejavnost,” so pojasnili na ZZZS.

Kardio Klokočovnik je vlogo za izdajo dovoljenja za bolnišnično dejavnost vložil 25. julija, a ministrstvo za zdravje o njej še ni odločilo, so nam sporočili z ministrstva.

Podjetje mora predvsem dokazati, da ima anesteziologa, ki izpolnjuje vse pogoje za odgovornega nosilca dejavnosti. Sprva je sodeloval z anesteziologinjo, ki ne obvlada slovenščine, nam je pojasnil Klokočovnik. Zdaj je našel slovenskega anesteziologa in čaka na odziv ministrstva, je dodal.

Odvetnik: Že januarja smo opozorili ministrstvo

V tej zgodbi pa več stvari še ni povsem jasnih. Predvsem, zakaj je ministrstvo decembra lani podjetju izdalo dovoljenje samo za zunajbolnišnično dejavnost in zakaj je podjetje kljub temu začelo v Celju izvajati bolnišnično dejavnost.

Klokočovnik in njegov odvetnik Aleksij Mužina trdita, da sta se ves čas zavedala neustreznosti dovoljenja. “Že tretjega januarja letos smo ministrstvo uradno opozorili, da je treba dovoljenje popraviti, saj smo zaprosili za dovoljenje za operacije na odprtem srcu, kar je zagotovo bolnišnična dejavnost,” pravi Mužina.

Zunajbolnišnična dejavnost je ambulantna dejavnost oziroma tiste storitve, za katere praviloma ni potreben sprejem v bolnišnico. Gre torej za manj zahtevne storitve, ki potrebujejo tudi manj kadrovske in infrastrukturne podpore.

Mužina trdi, da je ministrstvo vztrajno odgovarjalo, da popravek dovoljenja ni potreben in da je izdano dovoljenje ustrezno. Zato se je na neki način razveselil zavrnitve zdravstvene blagajne, pravi, saj je ta potrdila njegovo razumevanje zadeve.

“Šele 19. julija so na ministrstvu priznali, da je potrebno dovoljenje za bolnišnično dejavnost,” pravi. Tako sta s Klokočovnikom 25. julija podala vlogo za izdajo bolnišničnega dovoljenja, ki sta jo nato še dvakrat dopolnila, nazadnje v torek. V sredo pa jima je ministrstvo poslalo zahtevo za novo dopolnitev.

Na dodatna pojasnila ministrstva še čakamo.

ZZZS: Naš avans ni bil za delo v Celju

Klokočovnik nam je v sredo dejal, da je letos od zavoda za zdravstveno zavarovanje dobil avans v višini 140.000 evrov, vendar so dan kasneje na ZZZS poudarili, da to ni povezano s Klokočovnikovim delom v Celju, ampak s pogodbo za delo podjetja Kardio Klokočovnik v zdravstvenem domu Postojna in v njegovih lastnih prostorih v Luciji.  Zavod namreč zdravstvene izvajalce financira na način avansov in poznejših poračunov. Lani je Kardio Klokočovnik od ZZZS dobil 996.215 evrov.

Klokočovnik je lani že podpisal pismo o nameri, da bo njegovo podjetje izvajalo operacije v splošni bolnišnici Novo mesto, a se je nato na predlog takratnega ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana dogovoril s celjsko bolnišnico.

V bolnišnici Celje naj bi opravil 140 operacij na leto, so napovedali, Klokočovnik pa nam je v sredo dejal, da jih je doslej opravil že 28.

Kardio Klokočovnik bolnišnici plačuje 290 evrov na uro za uporabo operacijske dvorane, 90 evrov na uro za oskrbo pacienta in ostale storitve po ceniku bolnišnice.

Storitve opravlja s svojim kadrom, a kar 14 delavcev, ki so sicer zaposleni v celjski bolnišnici, je junija od vodstva bolnišnice dobilo dovoljenje, da eno leto delajo tudi za Kardio Klokočovnik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje