Zdravstvo močno obremenjeno: kaj svetujejo bolnikom, ki potrebujejo zdravnika?

N1 video 31. Jan 202214:15 > 15:20 1 komentar
Zdravnica s stetoskopom
BOBO

Z večanjem števila okuženih s koronavirusom se še dodatno povečuje obremenitev zdravnikov. V napetem družbenem ozračju se srečujejo z nezadovoljstvom, nestrinjanjem z ukrepi, pritožbami in grožnjami. Bolnike pozivajo, naj v nenujnih primerih z njimi v stik stopijo dovolj zgodaj, saj za te primere potrebujejo več časa. Covidna potrdila lahko dobijo tudi v lekarnah, so spomnili. Ko pa imajo bolniki resne zdravstvene težave ali so v dvomih, naj ne odlašajo s klicem v ambulanto.

Zaposleni v zdravstvenih domovih so močno obremenjeni, je poudarila direktorica Zdravstvenega doma Nova Gorica Petra Kokoravec. Število obravnav se je povečalo za 30 odstotkov na posamezno ambulanto, dnevno imajo ambulante več kot 90 kontaktov, nekatere tudi več kot 120. Ob tem pa tudi zaposleni zbolevajo. “Ambulantnim timom ne uspe odgovoriti na vse klice in elektronsko pošto ter pregledati vseh bolnikov,” je rekla Kokoravec na novinarski konferenci Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije.

Ustvarja se vtis, da so čakalnice prazne, a to ne drži, saj so bolniki naročeni na termine. “Tak način dela pomeni več komunikacije. Sprejemanje odločitev na daljavo je težje in bolj odgovorno,” je rekla Kokoravec.

Zdravniki se spoprijemajo s številnimi pritožbami in grožnjami. Tak način komunikacije, tako Kokoravec, zavračajo. “Vsi smo utrujeni,” je k temu dodala direktorica Zdravstvenega doma Postojna Irena Vatovec. Pozvala je k strpnosti.

Kaj svetujejo pacientom, ki potrebujejo osebnega zdravnika?

Zaposleni lahko potrdilo o upravičeni bolniški odsotnosti dobijo prek elektronske pošte. “Vsi zaposleni lahko uveljavljajo tudi odsotnost brez zdravniškega potrdila,” je spomnila Kokoravec in dodala, da je to mogoče uporabiti pri lažjih respiratornih obolenjih.

Bolnike, ki potrebujejo recept, napotnico ali medicinske pripomočke, pozivajo, naj jih naročijo pravočasno – vsaj sedem dni prej. Bolniki z nenujnimi stanji pa naj se naročijo in počakajo na termin, je dodala Kokoravec.

V zadnjem času ljudje pogosteje na urgentnih telefonskih številkah iščejo pomoč glede covidnih potrdil. “Te številke so namenjene nujnim, življenjsko ogrožajočim stanjem,” je poudarila Kokoravec. Vatovec pa je spomnila, da je covidna potrdila mogoče dobiti tudi v lekarni. “Kdor ima zdravstvene težave, naj ne okleva,” je poudarila Vatovec. Dogaja se namreč, da bolni ne pokličejo osebnega zdravnika, saj ga ne želijo obremenjevati. “Če ste bolni ali v dvomih, se obrnite na osebnega zdravnika,” je rekla direktorica. Zdravnik bo nato z bolnikom stopil v stik v ustreznem času, glede na to, kako resno ocenjuje njegovo zdravstveno stanje.

“Ne moremo sprejeti stališč z družbenih omrežij”

Tudi v bolnišnicah je v ospredju nujna oskrba, določene storitve morajo počakati, je povedal direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota Daniel Grabar. Zaposleni v bolnišnici se spopadajo z nasprotovanjem ukrepom in zdravljenju ter dobivajo grožnje s sodnim pregonom. “Takšne prakse nam otežujejo delo,” je poudaril Grabar. Poudaril je, da spremljajo različna stališča, a to počnejo na osnovi znanja, formalnega učenja in dolgoletnih izkušenj. “Ne moremo sprejeti stališč z družbenih omrežij, saj nihče ne more postati strokovnjak medicinske ali pravne stroke zgolj s širjenjem informacij,” je rekel.

Ob tem je Grabar izpostavil zahtevnost skrbi za najtežje bolne. Med njimi so tudi svojci, znanci in someščani zaposlenih. “Samo predstavljajte si, kako hudo je zaposlenim, ko bolnik pred izgubo zavesti, ob hudi dihalni stiski, preden mu vstavimo cevko za predihavanje, poskuša povedati, da se bo zdaj le cepil. Na žalost je bolezen pogosto prehuda,” je opisal. Nekateri bolniki z neizmerno bolečino obtožujejo svoje bližnje, da so jih odvračali od cepljenja, je dejal Grabar. “Zaradi hudega poteka bolezni le redkim to uspe tudi povedati,” je še dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje