Združenja občin pozivajo k dvigu povprečnine za letos

Slovenija 04. Apr 202314:55 1 komentar
Proračun: povprečnina
Foto: Bor Slana/ BOBO

Združenje občin Slovenije, Skupnost občin Slovenije in Združenje mestnih občin Slovenije pozivajo k dvigu povprečnine za letošnje leto na 766 evrov. Zaradi dviga plač v javnem sektorju, dviga cen energentov in energije ter inflacije so se občinam namreč zvišali stroški.

Vodstva Združenja občin Slovenije, Skupnosti občin Slovenije in Združenja mestnih občin Slovenije pozivajo k popravku povprečnine za letošnje leto. Opozarjajo na povečanje stroškov občinam, med drugim zaradi dviga plač v javnem sektorju, dviga cen energentov in energije ter posledično inflacije.

“Stroški dviga plač zaposlenih v javnem sektorju, dvig minimalne plače, nedavni dodaten dvig plač pomočnic vzgojiteljic, dvig cen energentov in energije ter posledično inflacije so stroški, ki vedno bolj zajedajo v proračune občin in za njihovo kritje bi morala zadoščati povprečnina, vendar temu žal ni tako,” so v združenjih občin zapisali v pozivu, ki so ga naslovili na vlado in ministrstvo za finance.

V njem so posebej izpostavili, da veliko težavo tako državi kot tudi občinam povzroča inflacija, ki se ne umirja skladno z lanskimi napovedmi in se glede na povečane stroške dela in dvige ostalih cen tudi v nadaljevanju leta ne bo umirjala. To pomeni, da se bodo stroški lokalnih skupnosti še vedno povečevali in vprašanje je, kako dolgo bodo občine še zmogle zagotavljati njihovo kritje, opozarjajo.

Dodajajo, da bodo sicer občine za zagotovitev dodatnih sredstev ponovno primorane zajedati v investicijska sredstva in se tudi zadolževati. Zato vlado v celoti in posebej finančno ministrstvo pozivajo, da se v čim krajšem času sestanejo in začnejo postopke odprave razkoraka med višino dogovorjene povprečnine za leto 2023 in rastjo stroškov izvajanja zakonskih nalog.

V Združenju občin Slovenije so sicer že v dopisu, ki so ga na vlado naslovili konec marca, po redni letni skupščini združenja, da povprečnina v višini 700 evrov nikakor ne zadostuje več in pozvali k pogovorom, da bi se ta določila v višini 766,39 evra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje