Združenje pisateljev PEN: Vodilni na RTV Slovenija delujejo po navodilih SDS

Slovenija 29. Avg 202216:28 13 komentarjev
RTV Slovenija
Žiga Živulović jr./BOBO

Članice in člani upravnega odbora Slovenskega centra PEN opozarjajo na nesprejemljivo in škodljivo ravnanje trenutnega vodstva Radiotelevizije Slovenija (RTVS) in programskega sveta RTVS. Menijo, da ne delujeta v prid javnosti, temveč po željah in navodilih najmočnejše slovenske opozicijske stranke, so zapisali v javnem pozivu.

V upravnem odboru Slovenskega centra PEN, združenju pisateljev, pesnikov in publicistov, menijo, da napoved referenduma o noveli zakona o RTVS pomeni, da trenutno vodstvo RTVS in stranka SDS ne nameravata dopustiti, da začne omenjena novela veljati. “V obdobju do referenduma je strategija očitno popoln kadrovski prevzem RTVS, nastavitev stranki poslušnih kadrov, ki profesionalno večkrat ne izpolnjujejo pogojev za uredniška, vodstvena in novinarska delovna mesta, na katera so imenovani,” so zapisali.

Upravni odbor Slovenskega centra PEN ob tem poziva SDS, da umakne razpis referenduma o predlogu zakona o RTVS, ki ga je predlagala koalicija in dopusti depolitizacijo vodenja javne RTVS v skladu z demokratičnimi vrednotami in svobodo govora. Vse politične stranke pa pozivajo, da ravnajo v duhu demokratičnih vrednot in strpnosti ter da zagovarjajo svobodo govora.

RTV Slovenija
Borut Živulovič jr./BOBO

Vodstvo RTVS pa pozivajo, naj preneha z lustracijo in šikaniranjem novinark in novinarjev, urednic in urednikov ter drugih kadrov, ki ideološko niso na njihovi strani ter da deluje profesionalno in ne kot instrument ene politične opcije, so zapisali v pozivu. Podporo neodvisni javni RTVS so izrazili tudi v Koordinaciji samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije (KOsRIS). V izjavi za javnost so zapisali, da podpirajo ustvarjalke in ustvarjalce informativnega programa javne RTVS pri njihovem strokovnem in nepristranskem delu v skladu s profesionalnimi in etičnimi standardi.

Opozarjajo, da je vloga neodvisnega javnega servisa RTVS pomembnejša kot kadarkoli. “Nepristransko, kritično in odgovorno obveščanje zanesljivega vira je ključno za informiranje, izobraževanje ter kulturno ozaveščanje prebivalk in prebivalcev Slovenije,” je zapisal predsednik KOsRIS Gregor Anderluh. KOsRIS nasprotuje posegom v programsko produkcijski načrt in ukinjanju oddaj, povezanih z raziskavami, družbenimi izzivi in inovacijami, kot sta bili Točka preloma in Globus. Nasprotujejo tudi pritiskom na zaposlene in nekompetentnim vpletanjem v njihovo delo, so še zapisali v izjavi za javnost.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje