Biometrična izkaznica: morala bi biti tri v enem, a za zdaj je le ena v enem

Digitalno 27. Nov 202207:13 4 komentarji
BIometrična osebna izkaznica
Foto: Denis Sadiković/N1

Od konca marca so na voljo nove biometrične osebne izkaznice, ki se bodo lahko v prihodnosti uporabljale tudi kot zdravstvene izkaznice. Vendar se bo to zgodilo šele prihodnje leto, saj je nastala zamuda pri programski opremi. Prav tako še ni razvita mobilna aplikacija, ki bo omogočala elektronsko podpisovanje brez čitalnika.

Z 28. marcem lahko na upravnih enotah naročite novo osebno izkaznico. Glavna razlika je v čipu, kjer sta zapisana biometrična podatka – podoba obraza in dva prstna odtisa. Z novo biometrično osebno izkaznico se pri tistih, ki so starejših od 12 let, širi njena uporabnost, saj jo bo mogoče uporabiti tudi za elektronsko podpisovanje, nadomestila pa bo (lahko) tudi zdravstveno kartico. Biometrična osebna izkaznica bo služila tudi kot kvalificirano digitalno potrdilo, na katerem trenutno temelji večina elektronskih storitev.

Nova biometrična osebna izkaznica se bo lahko uporabljala na enak način kot kartica zdravstvenega zavarovanja, torej ob vsakem obisku zdravnika, lekarne ipd. Državljani se bodo lahko odločili, da kartice zdravstvenega zavarovanja ne bodo več uporabljali, saj jo bo lahko biometrična popolnoma nadomestila.

A pri uporabi izkaznice kot zdravstvene kartice in pri elektronskem podpisovanju se še zatika oziroma se uporaba zamika.

Osebna izkaznica tudi kot zdravstvena, vendar z zamudo

Po prvotnem načrtu ministrstva za javno upravo bi morala nova osebna izkaznica do konca letošnjega leta začeti delovati tudi kot zdravstvena. Ob začetku njene uvedbe konec aprila so na ministrstvu predvidevali, da jih bo osem mesecev od uvedbe mogoče uporabljati tudi namesto zdravstvene izkaznice in z njo uveljavljati zdravstvene storitve pri zdravstvenih delavcih in zavodih z elektronsko identifikacijo. Zdaj je že jasno, da bo prilagoditev sistema zamujala. Zaradi zamude pri dobavi programske opreme bo sistem začel delovati prihodnje leto.

“ZZZS bo sistem kartice zdravstvenega zavarovanja prilagodil v prihodnjih mesecih, najkasneje do aprila prihodnjega leta,” so za N1 pojasnili na ministrstvu za javno upravo, ki ga vodi Sanja Ajanović Hovnik.

V vmesnem času, dokler ZZZS ne bo prilagodil programske opreme, uporaba nove biometrične izkaznice kot zdravstvene ni mogoča.

“Pogoj za uporabo osebne izkaznice za zdravstvene storitve je prilagoditev sistema kartice zdravstvenega zavarovanja, zato v vmesnem času njena uporaba v ta namen ni možna,” pojasnjujejo na ministrstvu. Ob tem naj poudarimo, da bodo tudi klasične zdravstvene izkaznice še vedno obstajale.

Biometrična osebna izkaznica
Srdjan Živulović/Bobo

V lekarnah nekatere stranke že skušajo z osebno dvigniti zdravila

V lekarnah opažajo, da želijo stranke za izdajo zdravil uporabiti osebno izkaznico. “Zaledni sistemi za tovrstno uporabo še niso narejeni,” pojasnjujejo v največjem lekarniškem zavodu v Sloveniji Lekarni Ljubljana.

Aplikacija do konca leta

Novo osebno izkaznico je mogoče uporabiti tudi za elektronsko podpisovanje. Za zdaj potrebujete še čitalnik za pametne kartice in programsko opremo IDProtect Client na operacijskih sistemih Windows in Mac. Nekateri novejši računalniki imajo čitalnik že vgrajen, sicer pa ga je mogoče kupiti v tehničnih trgovinah za približno 20 evrov.

Za elektronsko podpisovanje je potrebno osebno izkaznico aktiviratiOktobra je ministrstvo za javno upravo začelo po pošti pošiljati aktivacijske kode vsem, ki so po 28. marcu dobili biometrično osebno izkaznico. 

Do konca leta naj bi zaživela mobilna aplikacija, ki bo nadomestila čitalnike. Po informacijah ministrstva je testiranje v zaključni fazi, na voljo pa bo za uporabnike androidov in Applovih naprav. Biometrične izkaznice je Slovenija uvedla zaradi uredbe evropskega parlamenta in sveta, z namenom okrepitve varnosti osebnih izkaznic državljanov Unije in dokumentov za prebivanje, izdanih državljanom Unije in njihovim družinskim članom, ki uresničujejo svojo pravico do prostega gibanja.

Biometrična osebna izkaznica: kakšne so novosti

– Nova osebna izkaznica ima čip, na katerem sta zapisana biometrična podatka, in sicer podoba obraza in dva prstna odtisa. Ta se odvzameta državljanom po 12. letu starosti.
– Čip vsebuje tudi kvalificirano potrdilo za elektronski podpis in sredstvi elektronske identifikacije visoke in nizke ravni zanesljivosti. To velja za osebe od dopolnjenega 12. leta starosti.
– Osebna izkaznica vsebuje QR-kodo (črtna koda v obliki abstraktnega črno-belega diagrama), ki omogoča preverjanje veljavnosti na portalu e-Uprava in s tem povečuje pravno varnost (veljavnost lahko preverjajo notarji, banke, zavarovalnice … v Sloveniji in tujini).
– Državljanu omogoča elektronsko identifikacijo in avtentikacijo za dostop do elektronskih storitev ter elektronsko podpisovanje.
– Na novi osebni izkaznici naslov prebivališča posameznika vsebuje tudi pošto in poštno številko, dodan je tudi podatek o državi in kraju rojstva.
– Predvidoma osem mesecev po začetku izdaje biometričnih osebnih izkaznic bo z njimi mogoča tudi uporaba v sistemu zdravstvenega zavarovanja. Na podoben način kakor s kartico zdravstvenega zavarovanja bo mogoče uveljavljati zdravstvene storitve pri zdravstvenih delavcih in zavodih z elektronsko identifikacijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje