Zelena luč tudi za novelo pomorskega zakonika

Slovenija 28. Jun 202316:59 1 komentar
Oseka v Kopru
BOBO

Čez glasovalni postopek se je v državnem zboru uspešno prebila tudi novela pomorskega zakonika. Kot trdijo v vladni ekipi, bo novela predvsem izboljšala varnost plovbe in uvedla novo kategorijo šolskih pristanišč.

Z 58 glasovi za in nobenim proti so poslanci potrdili novelo pomorskega zakonika, katerega cilj je izboljšanje zagotavljanja varnosti plovbe. Večjih pomislekov že v drugi obravnavi, ki so jo poslanci opravili v torek, ni bilo zaznati.

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Andrej Rajh je med poglavitnimi rešitvami novele v torek izpostavil spremembe določbe o izvajanju rednega vzdrževanja objektov za varnost plovbe v obliki gospodarske javne službe, in sicer na način, da to vzdrževanje postane naloga Uprave RS za pomorstvo.

Poleg tega novela dopolnjuje določbo o vrstah posebnih pristanišč z novo kategorijo pristanišča; šolskim pristaniščem. Namenjeno bo za izvajanje usposabljanja in izobraževanja ter za pristajanje, shranjevanje, prezimovanje in oskrbovanje plovil, ki se uporabljajo za usposabljanje in izobraževanje, je povedal Rajh.

Prav tako novela prenavlja določbe o odprtju pristanišča za javni promet ali posebne namene ter določbe o gradnji in posegih na pristaniški infrastrukturi in objektih, ki lahko vplivajo na varnost plovbe na obali ali v morju. “Te se uskladijo z določbami gradbenega zakona,” je nadaljeval državni sekretar.

Med rešitvami je med drugim izpostavil še določitev pravne podlage za izvajanje stalnega videonadzora in snemanja komunikacije med udeleženci pomorskega prometa, ki se izvaja v nadzornem centru uprave za pomorstvo, in sicer “z namenom zagotavljanja varnosti plovbe ter iskanja in reševanja na morju”.

Tako v koaliciji kot opoziciji so spremembe pozdravili, v SDS pa so jih vendarle zaskrbele nekatere nejasnosti v zvezi s pomisleki, ki jih je izrazila državnozborska zakonodajno-pravna služba.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje