Zeleni komet danes najbližje Zemlji

Slovenija 01. Feb 202309:40 > 14:08 1 komentar
danes bo zeleni komet najbližje zemlji
Dan Bartlett/NASA/AFP/PROFIMEDIA

Zeleni komet se bo danes najbolj približal Zemlji in bo dosegel tudi največjo vidnost. Ker je blizu Zemlje, daje vtis, da se premika zelo hitro. Pri opazovanju tega pojava je ključen pravilen izbor lokacije: komet je s prostim očesom mogoče videti na temnih lokacijah, ki niso svetlobno onesnažene. Opazovanje nekoliko moti tudi Luna.

Zeleni komet se bo danes najbolj približal Zemlji, oddaljen bo “le” 42 milijonov kilometrov. Tako naj bi dosegel največjo svetlost in s tem vidnost. Mnogi napovedujejo, da bo ta komet (od teh, ki jih lahko vidimo pri nas) verjetno najsvetlejši v letu 2023.

“Vidnost kometa je fantastična,” je povedal predsednik Astronomskega društva Orion Igor Žiberna. Ker je komet blizu Zemlje, daje vtis hitrega premikanja. Tako je recimo že v desetih ali dvajsetih minutah mogoče opaziti, da se je komet glede na zvezde v ozadju premaknil. Fotografi pa bodo hitro premikanje kometa opazili tudi na fotografijah, saj bo jedro kometa na fotografiji zabrisano. “Komet se na nebu v roku dveh ur premakne za zorno polje ene polne Lune,” je dodal Žiberna.

Na temnih območjih je komet viden s prostim očesom. Opazovanje lahko motita svetlobna onesnaženost in Luna, ki je vedno svetlejša. “Res je, da se bo Luna v prihodnjih dneh navidezno oddaljevala od kometa in tako ne bo ravno v bližini same poti kometa. Vendar bo Luna kmalu polna in zato vedno bolj moteča. Dobro je, da za opazovanje izberete čim bolj temno lokacijo,” je rekel Žiberna. Kot primer je navedel, da se je 30. januarja komet iz Areha videl s prostimi očmi, 31. januarja iz Maribora pa le z daljnogledom.

Komet je visoko na nebu, zato je opazovanje udobno. “Dalo bi se ga opazovati celo iz ležalnika, če vemo, v katero smer moramo gledati,” je rekel.

Kako na nebu poiskati komet?

A pozor, če se boste danes zvečer zazrli v nebo, na njem ne boste našli zelenega kometa. “Zaradi slabše občutljivosti naše oči dejansko ne slutimo barv, vse skupaj je videti črno-belo. Šele na fotografiji se lepo opazi ta njegova zelenkasto obarvana koma,” je pojasnil Žiberna. Koma je pravzaprav nekakšna atmosfera tega kometa, ki nastane, ko se ob približevanju kometa Soncu začnejo iz jedra kometa sproščati plini.

Kako torej poiskati komet na nočnem nebu? Pomagate si lahko s kartami, ki so dostopne tudi na spletni strani društva Orion. “Zdaj se lahko orientiramo po Severnici in ozvezdju Malega medveda. Trenutno se nahaja v ozvezdju Žirafe, kjer pa ni tako svetlih in izrazitih zvezd, da bi nam služile za orientacijo,” je pojasnil.

Najprej poskušamo zvezde, narisane na karti, poiskati na nebu. Nato pa z daljnogledom poskušamo počasi poiskati komet. “Komet bomo najprej na nebu zagledali kot okroglo packo ali meglico, ki je v jedru veliko svetlejša,” je opisal Žiberna.

KARTA ZA OPAZOVANJE KOMETA
Astronomsko društvo Orion

Na opazovanje je dobro prinesti topla oblačila, podlogo za na tla in spalno vrečo. Pri opazovanju Žiberna svetuje, da ne uporabljamo belih svetilk, saj oči zaradi njih potrebujejo več časa, da se navadijo na temo. Bolje je uporabiti svetilke, zastrte z rdečo folijo.

Neobičajno je, da je komet viden vso noč

V začetku tedna je komet potoval mimo Severnice. Okoli 6. februarja bo potoval mimo najsvetlejše zvezde v ozvezdju Voznika, to je Kapela. 11. in 12. februarja bo potoval mimo Marsa, ki je tudi viden s prostimi očmi. Med 14. in 16. februarjem bo potoval mimo najsvetlejše zvezde v ozvezdju Bika, nato pa še mimo razsute zvezdne kopice Hijade. V ugodni legi za opazovanje bo tako tudi v prvi polovici februarja.

Od 17. januarja je komet tudi cirkumpolaren, kar pomeni, da je na odprtem obzorju viden vso noč. “Običajno lahko namreč komete opazujemo le takrat, ko so v bližini Sonca: bodisi v večernem mraku ali jutranji zarji. Ta komet pa bo praktično nekaj tednov viden vso noč,” je pred časom povedal Žiberna.

Komet je mogoče od zvezd ločiti po repih, ki jih sestavlja prah, in zelenem odsevu kome. Koma je ovoj, ki se oblikuje okoli kometa, ko gre blizu Sonca, zaradi česar se njegov led spremeni neposredno v plin. Zaradi tega je komet videti nejasen, ko ga opazujemo skozi teleskope. Koma tega kometa ima zelenkast pridih, prašni rep pa je širok in kratek ter rumenkasto obarvan. A rep tega kometa ni zelo izrazit, je dejal Žiberna. “Na fotografijah se vidi, pri opazovanju ga bolj zaslutimo,” je rekel.

Zeleni komet pa ima tudi protirep. Kot je pojasnil Žiberna, se pri kometu oblikujeta dva repa: plinski in prašni. “Pri opazovanju se nam lahko zdi hecno, da gre en rep v eno smer, drug pa v drugo,” je dodal. “Včasih pride do navideznih anomalij. Navajeni smo namreč na logiko, da rep potuje za kometom. Pogosto so pri repu pomembni nabiti delci, ki potujejo iz Sonca, zato se včasih zdi, da se ta rep nahaja prečno,” je rekel.

Komet se v naše Osončje zelo verjetno nikoli več ne bo vrnil

Komet z znanstvenim imenom C/2022 E3 (ZTF) so prvič opazili v kalifornijskem observatoriju Palomar prek programa Zwicky Transient Facility, s katerim kartirajo vesolje. Takrat je komet letel mimo Jupitra. Komet se je Soncu predvidoma najbolj približal 12. januarja, danes pa bo najbližje Zemlji.

Znanstveniki so izračunali, da je ta komet nazadnje preletel Zemljo pred približno 50.000 leti, kolikor naj bi na podlagi podatkov o letu kometa znašal njegov obhodni čas. Potem ko bo zapustil naše Osončje, se zaradi narave svoje orbite vanj zelo verjetno nikoli več ne bo vrnil ali pa se bo to zgodilo šele čez milijone let.

Komet je sestavljen iz ledu in prahu z zelenkasto avro, njegov premer pa je ocenjen na približno en kilometer, je pojasnil astrofizik na pariškem observatoriju Nicolas Biver. To pomeni, da je precej manjši od kometa Neowise, zadnjega kometa, vidnega s prostim očesom, ki je Zemljo preletel marca 2020, in Hale-Boppa, ki je leta 1997 preletel Zemljo in imel približno 60-kilometrski premer.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje