Zgodbe, ki se zapišejo v srce: Upam, da bodo tudi meni pomagali

PROSOTOVOLJCI MENGEŠ
N1

Tisti, ki jim domov ni poplavilo, od otrok do upokojencev, te dni množično pomagajo tistim, ki te sreče niso imeli. Dela še nekaj časa ne bo zmanjkalo.

Voda, blato, uničeni domovi in vse, kar je bilo v njih. Slovenija je v teh dneh polna pridnih rok, ki čistijo, kidajo, pospravljajo in odnašajo vse, kar je uničeno. Nekaj zgodb, ki so jih posnele naše kamere, smo zbrali spodaj.

V mengeškem gasilskem domu je zbirno mesto, kamor lahko pridejo prostovoljci, ki želijo pomagati pri delu po poplavah. Pripadniki civilne zaščite jih razporedijo po deloviščih, dela je dovolj za vse. V torek, na dan našega obiska, so razporedili okrog 300 prostovoljcev, od otrok do upokojencev. Hkrati je v gasilskem domu tudi zbirni center. “Ogromno pomoči ponujajo, sami se zglasijo tu pri nas,” pravi Branka Smogavec iz mengeške občine. “Dobimo ogromno vode, hrane, pripomočkov za otroke, plenice … Gospod, ki ima v Ljubljani lokal s hitro prehrano, je ponudil, da nam pripelje 300 hamburgerjev.”

“Najprej sva s kolegom čistila v podjetju, kjer delajo kartonaste škatle. Karton je bil razmočen in težak, zato sva pomagali nositi,” nam pove eden od prostovoljcev. “Nato sva eni družini pomagala izseliti staro pohištvo, ki je bilo premočeno. Zdaj greva pa naprej v Teater bar, da znosimo težke stvari iz kleti.” Na naše vprašanje, zakaj pomaga, odgovori, da upa, da se njemu nikoli ne bo zgodilo kaj takega. “Če se mi bo, pa upam, da bodo tudi meni pomagali.”

Prostovoljci pomagajo tudi v domači hiši gasilca Sandija Zajca, ki mu je voda povsem uničila stanovanje, medtem ko je iz mengeškega vrtca evakuiral otroke. Kljub obupu in žalosti pa so občutki te dni tudi pozitivni: njihova hiša je polna prostovoljcev, ki pomagajo pri pospravljanju in obnovi. Pretresljiva je tudi zgodba gasilčevega tasta, ki je bil v času poplave doma in je poskušal rešiti, kar se je dalo, nato je nanj padla predelna stena. Ob tem se mu je zagozdila noga, rešil se je tako, da se je potopil, nogo izvlekel izpod podrte stene in ob naraščajoči vodi splezal skozi okno. Pozneje je pomagal pri čiščenju in zaradi onesnažene vode se mu je rana vnela, na koncu je pristal na operacijski mizi. “Zdravniki so mi rekli, da sem prišel zadnji čas,” opiše Jože Rogelj. Povsem uničena je tudi njegova delavnica, v kateri je popravljal in uglaševal klavirje. Tri pianine jim je uspelo iz kleti prenesti v vrtno lopo, a jih je tudi tam deloma zalilo.

V enoti Gobica mengeškega vrtca so uničeni celotno pritličje z igralnicami, kuhinja, v kateri so pripravljali obroke za 400 otrok, vsi aparati v njej, pralnica, pohištvo, računalniška oprema … “Pomembno je, da smo vsi živi,” poudarjajo zaposleni, ki so skupaj z 22 otroki preživeli poplavo. Naša ekipa jih je v ponedeljek posnela med čiščenjem, pri katerem je pomagalo več deset prostovoljcev. Med njimi tudi več od nog do glave blatnih otrok in najstnikov, ki pravijo, da so prišli, “ker je prav, da pomagamo drug drugemu”.

Gasilec Dušan Tratnjek, član PGD Škofja Loka, živi v Hrastnici. Medtem ko je bil na intervencijah – te so si sledile druga za drugo –, je domačo vas, vključno z njegovo hišo, z ene strani zalival pobesneli potok, z druge strani pa zemlja, ki se je privalila s hriba. “Ko sem prišel po 27 urah intervencije domov, me je pričakalo razdejanje,” pove. Dvorišča njegove hiše tako rekoč ni več, njive in vrta tudi ne, v hiši parket praktično stoji pokonci.

Na sotočju Poljanske in Selške Sore stoji hiša, iz katere je v petek potekalo dramatično helikoptersko reševanje, ‘vitlanje’ štirih stanovalcev. Pred hišo je deroča voda del nabrežja odtrgala, ljudem v hiši je grozilo, da bo ponorela voda pogoltnila še njih. Tone Jamnik je starejši sosed čez strugo od te hiše v središču Škofje Loke. Opazoval je dramatično helikoptersko reševanje ujetih v hiši. Voda je divjala, Jamnik pa je bil popolnoma iz sebe in povsem nemočen. “Veste, v tej hiši živi tudi invalid. Jokal sem, ko sem to gledal. In se spraševal, kako lahko pomagam? Kaj lahko naredim? Kaj? Popolnoma nič …”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje