Zgodnje odkritje kožnega raka pomembno za uspešno zdravljenje

Slovenija 17. Maj 202217:31 0 komentarjev

Mesec maj je mesec ozaveščanja o kožnem raku. Ta je v Sloveniji tako pogost, da če upoštevamo vse tipe kožnega raka in podatke za oba spola, je kožni rak najpogostejši rak pri nas. Tako kot pri drugih tipih rakov, je tudi pri kožnem zgodnje odkrivanje zelo pomembno.

V maju večina dermatologov po Sloveniji brezplačno pregleduje vse, ki jih zanima, ali imajo kožnega raka. Kot je pojasnila predstojnice dermatovenerološke klinike z ljubljanskega UKC Tanja Planinšek Ručigaj, se lahko zainteresirani na pregled naročijo na posebni številki, vendar se prosta mesta hitro zapolnijo. “Sedaj so verjetno že skoraj vsa zasedena, morda jih bodo še nekaj odprli,” je dodala.

Bolnika lahko na možnost kožnega raka opozorijo spreminjajoča se kožna znamenja. Kar tretjina vseh primerov melanoma, ki velja za najhujšo obliko kožnega raka, se razvije iz kožnih znamenj. “Imamo pa tudi nemelanomske oblike kožnega raka, pri katerih na predelih kože, ki so bolj izpostavljeni soncu, nastane ranica, ki se ne zaceli,” je opozorila Planinšek Ručigaj. Zdravljenje poteka tako, da melanom ali drugo obliko kožnega raka izrežejo in odstranijo.

Izjemno pomembno je, da rakava obolenja odkrijejo zgodaj, še preden se obolenje razširi na druge organe. V takem primeru je preživetje pacienta več kot 95-odstotno. Planinšek Ručigaj zato svetuje, da so ljudje predvsem pozorni na morebitne spremembe kožnih znamenj. “Sum kožnega raka lahko zaznamo predvsem takrat, ko se spremeni barva, oblika ali velikost znamenja. Previdnost velja tudi, če se znamenje poveča ali pa če se pojavi na novo,” opozarja predstojnica dermatovenerološke klinike.

Največji dejavnik tveganja za nastanek kožnega raka je izpostavljenost UV žarkom. Problematično je tudi sončenje, tako naravno kot tisto v solariju. “Dokazano je, da imajo tisti, ki so imeli sončne opekline v otroštvu, večjo možnost za nastanek melanoma,” je opozorila Planinšek Ručigaj.

Drugi dejavniki tveganja niso tako pogosti. Deset odstotkov primerov melanoma je dedno pogojenega, kar pomeni, da se pojavlja pri ožjih družinskih članih, na primer pri bratih, sestrah, starših in otrocih. “Takrat se melanom lahko pojavi že zelo zgodaj in ne okoli 30. leta, kolikor je stara večina slovenskih bolnikov,” je sklenila Planinšek Ručigaj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!