Kdaj se prestavi ura: kmalu bomo prešli na zimski čas

Slovenija 14. Okt 202305:51 13 komentarjev
Premik ure 2023, zimski čas
Foto: PROFIMEDIA

Bliža se čas, ko bomo kazalce na uri premaknili za eno uro nazaj in pridobili eno uro spanca. Premikanje ure bo trajalo vsaj še do leta 2026.

Zadnji konec tedna v mesecu, v noči z 28. na 29. oktober, bomo ob treh zjutraj ure premaknili za eno uro nazaj in prešli na zimski čas. Spali bomo eno uro dlje.

Evropska unija je sicer že leta 2018 predlagala ukinitev premikanja ure, a države članice EU o tem še vedno niso dosegle dogovora. Marca se je pojavila nova pobuda evroposlancev, naj se premikanje ukine, a napredka ni. Uro bomo premikali vsaj še nekaj let. Evropska komisija je namreč že pred časom v uradnem listu EU objavila časovni razpored poletnega časa do leta 2026.

Leta 2018 je potekalo javno posvetovanje na ravni EU, na katerem je sodelovalo 4,6 milijona evropskih državljanov, 84 odstotkov udeležencev pa je ukinitev premikanja ure podprlo.

Strokovnjaki zagovarjajo zimski čas, države neusklajene

Strokovnjaki za spanje zagovarjajo stalni zimski čas, saj naj bi bil bolj usklajen z našim naravnim ritmom oziroma našo biološko uro. Evropsko združenje za raziskave spanja v pismu Evropski komisiji navaja, da bi stalni zimski čas “izboljšal spanec, imel pozitivne zdravstvene učinke na srce in telesno težo. Znižala bi se incidenca raka, zmanjšala bi se poraba alkohola in tobaka. Ljudje bi bili psihološko bolj zdravi, izboljšala bi se učinkovitost v šoli in službi.”

Komisija je odločitev, kateri čas izbrati za stalnega, prepustila državam članicam EU, a s pričakovanjem, da se bodo med seboj uskladile in s tem preprečile zmedo v delovanju čezmejnih storitev. A članice se niso poenotile, nekatere so se bolj nagibale k stalnemu poletnemu času, druge k zimskemu. Slovenska vlada je bila tako denimo bolj naklonjena stalnemu zimskemu času, Slovenci so se v anketi večinsko izrekli za poletni čas, prav tako je hrvaška vlada zaradi pozitivnih učinkov na turizem zagovarjala stalni poletni čas.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje