Zjutraj izmerili tudi –20 stopinj Celzija, ta teden bomo videli še nekaj snega

Slovenija 04. Dec 202309:12 0 komentarjev
Mraz
Foto: PROFIMEDIA

Mraz, mraz in še enkrat mraz – to je glavna tema današnjega jutra. Ponekod po Sloveniji je temperatura padla krepko pod ničlo, tudi –20 stopinj Celzija so izmerili. Prvi padavinski dogodek nas ta teden čaka s torka na sredo, drugi pa v petek popoldne in v soboto čez dan. V obeh primerih bo sprva deževalo, a bi nato dež lahko prešel v sneg. Prav veliko ga po napovedih ne bo zapadlo.

Danes smo se zbudili v zelo hladno jutro. Medtem ko je bilo v prestolnici okoli –5 stopinj Celzija, so v Novi vasi na Blokah izmerili celo –20 stopinj Celzija. V Zadlogu je bilo –14 stopinj Celzija, v Babnem Polju –13 in v Ratečah okoli –11 stopinj Celzija.

Kot je za N1 pojasnila dežurna meteorologinja Agencije RS za okolje Veronika Hladnik, je bila današnja noč tako mrzla zaradi kombinacije snežne odeje, hladnega zraka v višinah, jasne noči in brezvetrja. Noči pred nami bodo bolj oblačne, zato naslednja jutra ne bodo tako mrzla – okoli ničle bo.

Zaradi nizkih temperatur je Arso izdal rumeno opozorilo, ki bo veljalo še jutri in v sredo.

Meteo Slovenija
Foto: Arso

Ta teden nas čakata še dva padavinska dogodka, ki pa ne bosta prinesla prave snežne odeje. Prvi bo s torka na sredo, drugi pa v petek popoldne in v soboto čez dan. V obeh primerih bo po nižinah najprej dež, ki bo potem prešel v sneg. Jutri obstaja velika nevarnost poledice v osrednjem delu države, predvsem v Ljubljani in do Brnika, opozarjajo na Arsu.

V torek proti večeru bodo padavine prešle v sneg, a ne bo ga veliko. Medtem ko bi lahko vzhod države dobil 5 centimetrov, drugod ne bo praktično nič snega.

Za konec tedna je napoved še bolj negotova. V petek bo v glavnem dež, nekaj snega bi lahko zapadlo na severozahodu. V soboto bo zjutraj po nižinah še deževalo, potem pa bi lahko dež prešel v sneg. Medtem ko bi lahko v alpskih dolinah zapadlo do 20 centimetrov, se bo drugod sneg bolj počasi nabiral, saj bo sprva deževalo. Vse je odvisno od ozračja, če bo to le pol stopinje hladnejše, lahko zapade tudi več snega.

Prometnoinformacijski center opozarja, da je na prelazih in ostalih višje ležečih cestah v primeru snega na vozišču obvezna uporaba verig, če tako določajo prometni znaki. Ponekod po državi megla v pasovih zmanjšuje vidljivost, zato previdno na cestah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!