Zloraba begunk? Oglas v Logatcu v ruščini ponuja manekensko delo

Slovenija 12. Apr 202212:09 > 13. Apr 2022 14:54 4 komentarji
N1

V Logatcu visijo plakati, ki v ruščini vabijo dekleta, naj postanejo manekenke. Oglas domnevne agencije "Lux models" vabi k sodelovanju "svobodomiselne polnoletne ženske, ki želijo pokazati ves svoj talent", in ponuja možnost mesečnega zaslužka od 2.000 evrov. Nevladne organizacije so s poskusom zlorabe seznanile policijo, begunke pa ozaveščajo o trgovini z ljudmi in možnostih, kako se zaščititi. V nastanitvenem centru v Logatcu biva približno 300 žensk in otrok iz Ukrajine.

V Logatcu je nekdo v zadnjih dneh obesil več plakatov s sumljivim oglasom, ki naj bi ženskam nudil možnost zaslužka z manekenstvom. Domnevna manekenska agencija “Lux models”, ki v Sloveniji glede na spletno iskanje ne obstaja, vabi k “sodelovanju vse, ki so svobodomiselne in želijo pokazati ves svoj talent” in ponuja mesečni dohodek od 2.000 evrov. Pogoja za delo sta polnoletnost in minimalno znanje angleščine, vabijo pa vse, ki “uživajo v snemanjih”. “Čim prej se pridruži vodilni modni agenciji! Življenje je prekratko!” je še zapisano v oglasu.

Oglas so zaznali v nevladnih organizacijah, ki pomagajo žrtvam trgovine z ljudmi. V Društvu Ključ so o tem obvestili policijo. Glede na lokacijo plakatov v Logatcu in dejstvo, da je napisan v ruščini, gre sklepati, da je oglas namenjen ukrajinskim begunkam, ki bivajo v državnem nastanitvenem centru v Logatcu. Telefonska številka, zapisana v oglasu, je bila danes nedosegljiva.

Obstaja sum, da želi nekdo izkoristiti stisko žensk, ki so se v Slovenijo zatekle pred vojno v Ukrajini. V nastanitvenem centru v Logatcu biva približno 300 beguncev iz Ukrajine, okrog 100 pa na Debelem rtiču. Večina je žensk in otrok. V Društvu Ključ so v obeh nastanitvenih centrih pustili letake, na katerih so kontakti organizacij, kamor se žrtve lahko obrnejo po pomoč. “V tem tednu pripravljamo tudi predavanja v obeh nastanitvenih centrih, ki bodo potekala s pomočjo prevajalcev,” pojasnjuje Polona Kovač iz Društva Ključ. “Begunke bomo seznanili s pastmi trgovine z ljudmi in jim povedali, kako se lahko zaščitijo. Ko so ljudje v stiski, sprejmejo marsikatero ponudbo,” pravi.

Še več sumljivih poizvedovanj

Logaški center je odprt in mimo lahko pridejo tudi zunanji obiskovalci. Neuradno je mogoče izvedeti, da so se tam potikali tudi sumljivi moški, ki so želeli navezati stik z begunkami, ponujali naj bi jim celo poroko. Prav tako so nekaj nenavadnih klicev dobili v klicnih centrih vlade in nevladnih organizacij, kamor kličejo posamezniki, ki želijo Ukrajincem ponuditi stanovanje. Med njimi so bili taki, ki so želeli nosečo begunko, pa taki, ki so se zanimali, ali so Ukrajinci dovolj pridni, da bi bili primerni za pomoč na kmetiji, nekdo pa je spraševal, ali bi lahko Ukrajinke zaposlil v svoji gostilni.

“Bilo je nekaj primerov, ki bi lahko nakazovali na možnost zlorabe,” pravi Franci Zlatar iz Slovenske filantropije. Seveda beguncev k takim ponudnikom ne pošiljajo. Z zadevami seznanijo policijo, ki sicer v teh primerih težko ukrepa preventivno. Sami pa poskušajo begunce karseda dobro seznaniti z možnostmi zlorab. Sodelujejo tudi v medresorski delovni skupini za boj proti trgovini z ljudmi, ki združuje ministrstva in vladne službe ter nevladnike. V kratkem bodo izdali letak v ukrajinščini, ki bo begunke seznanjal s tem, na kaj morajo paziti in kam se obrniti po pomoč.

Na policiji so nam potrdili, da so bili o primeru obveščeni. “V povezavi z državljani Ukrajine je bila policija obveščena o indicih oziroma okoliščinah, ki so nakazovale na morebitne kazalnike trgovine z ljudmi. Policija v povezavi z navedenim primerom zbira obvestila in bo na podlagi zbranih obvestil ter ugotovitev izvedla ustrezne ukrepe in obvestila pristojno državno tožilstvo. V povezavi s številčnejšimi prihodi ukrajinskih državljanov policija ne zaznava oziroma ni bila obveščena o drugih kaznivih dejanjih trgovine z ljudmi,” so zapisali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje