Zmeda v Kranju: Diabetološka ambulanta se mora izseliti, a ne ve kam

Slovenija 27. Jan 202411:14
Panorama centra Kranja
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

Kranjske ambulante otroške in družinske medicine naj bi se preselile v dodatne prostore v prizidku Zdravstvenega doma Kranj, ki jih je junija lani kupila tamkajšnja mestna občina. A še prej se mora iz prostorov izseliti diabetološka ambulanta Klinike Golnik, ki pa nima nadomestne lokacije v Kranju.

Z Mestne občine Kranj (MOK) in Osnovnega zdravstva Gorenjske (OZG) so ta teden sporočili, da je Gorenjska regija z najmanj težavami glede pomanjkanja zdravnikov na primarni ravni, saj da je stanje zadovoljivo. Večjo težavo pa predstavljajo prostorske kapacitete. V Zdravstvenem domu (ZD) Kranj se namreč že dlje časa soočajo s prostorsko stisko. Na otroškem dispanzerju imajo dve pediatrinji, ki nimata svojih ambulant in gostujeta pri drugih pediatrih, eno družinsko ambulanto pa so začasno uredili v predavalnici.

Da bi rešili prostorsko stisko, je MOK sredi lanskega leta s sredstvi OZG od zasebnega lastnika za 1,36 milijona evrov kupila 470 kvadratnih metrov prostorov v prizidku ZD Kranj, kjer trenutno delujeta zasebni očesni center in diabetološka ambulanta Klinike Golnik, na mestu katere naj bi uredili dve pediatrični in eno ambulanto družinske medicine.

Zapletlo se je, ker se diabetološka ambulanta, ki bi se morala izseliti že marca lani, iz prostorov še vedno ni izselila, saj nima zagotovljenih nadomestnih prostorov v Kranju, kjer si vsi želijo, da bi ostala. “To zaradi cestnih povezav in povezav z javnim prometom predstavlja najlažji dostop tako za naše kot za občane sosednjih občin,” je poudaril kranjski župan Matjaž Rakovec.

Klinika Golnika zaprosila za podaljšan rok izselitve

Klinika Golnik je na lokaciji ZD Kranj lani opravila 8736 obravnav sladkornih bolnikov, od katerih imata skoraj dve tretjini stalno bivališče v Kranju. V antikoagulantni ambulanti pa so poskrbeli za 7811 obravnav.

Na Kliniki Golnik so za STA pojasnili, da že skoraj dve leti intenzivno iščejo nadomestne prostore v Kranju, a doslej niso bili neuspešni. “Mestna občina Kranj nam je sicer predlagala nekaj nadomestnih lokacij za selitev, vendar se je pri vseh predlaganih lokacijah izkazalo, da ne bodo dobile dovoljenja za opravljanje zdravstvene dejavnosti, kar je v pristojnosti odločevalcev Mestne uprave Kranj,” so navedli.

Zato bodo diabetološko in antikoagulantno ambulanto iz prostorov ZD Kranj preselili na Golnik. To bodo, kot so zagotovili, storili v dogovorjenem času. OZG namreč najemno pogodbo s kliniko prekinja 15. februarja, Klinika Golnik pa OZG zaradi zahtevne selitve in potrebne preureditve prostorov prosi za podaljšanje do konca marca. “Na njihov odgovor še čakamo,” so izpostavili na Golniku.

Našli lokacijo, a bo prenova trajala eno leto

Ker želijo bolnikom omogočiti čim boljšo dostopnost do zdravstvene oskrbe, saj gre pri sladkornih bolnikih večinoma za starejše paciente, ki imajo pogosto težave z mobilnostjo, si bodo še naprej prizadevali dobiti primerne prostore v Kranju. “Pred koncem leta smo stopili v dogovore za lokacijo, kjer dovoljenje za opravljanje zdravstvene dejavnosti ne bo težava, bo pa prenova prostorov, ki bo omogočala ambulantno zdravstveno dejavnost, po trenutnih ocenah trajala eno leto,” so pojasnili na Kliniki Golnik.

Ob tem so dodali, da obžalujejo, da OZG in ZD Kranj dajeta prednost zasebnemu očesnemu centru pred javnozdravstveno dejavnostjo, saj bo lahko zasebnik v prostorih ZD Kranj opravljal dejavnost do leta 2027. Na OZG so na drugi strani pojasnili, da očesni center, ki je bil pred tem tudi lastnik prostorov, zaseda le manjši del prostorov. Ko se bo tudi očesni center izselil, pa bodo na tem mestu uredili še dve ambulanti.

Kot sta izpostavila kranjski župan in direktorica ZD Kranj Lilijana Gantar Žura, se bo z novimi ambulantami družinske medicine in pediatrije izboljšala dostopnost do primarne zdravstvene oskrbe, ki jo potrebujejo vsi občani Kranja in okolice. Z novimi prostori bodo, kot je poudarila direktorica, zagotovili boljšo oskrbo pacientov in boljše pogoje za delo zaposlenih.