Znana slovenska novinarka: Udarila, nadirala in poniževala je mojo mamo

Slovenija 08. Jan 202317:47 17 komentarjev
Starostniki
simbolna fotografija (Profimedia)

Znana in za svoje delo nagrajena novinarka TV Slovenija Eugenija Carl je na svojem Facebooku objavila pretresljiv zapis o tem, da je ugotovila, da negovalka zelo grdo ravna z njeno dementno materjo, ko svojcev ni v bližini. "Udarila, dušila, nadirala, žalila, poniževala," našteva v zapisu. Negovalko je že prijavila policiji.

Novinarka Eugenija Carl se je morala nenadoma soočiti z zahtevno situacijo. Njena 85-letna mama je postala dementna in ni mogla več skrbeti zase. “Čez noč se znajdeš v stiski,” opisuje za N1. “Svojci smo v službah, na prosto mesto v domu za ostarele se čaka dolgo, ukrepati pa sem morala takoj, zato sem prek skupin na Facebooku in priporočil poiskala dve negovalki, ki za mamo skrbita na njenem domu. Ena je pri njej en teden 24 ur na dan, druga pa enako naslednji teden. Mama je sicer pokretna, potrebuje pa stalno nego in nadzor.”

Negovalka se je, pripoveduje Eugenija Carl, predstavila kot zaupanja vredna diplomirana medicinska sestra, izkušena, kompetentna, empatična, srčna, sočutna. In taka je delovala vedno, ko je bil kdo od svojcev v bližini. “Žvrgoli od dobrote, empatičnosti, pozitive, naklonjenosti. Gledaš, kako objame, k sebi privije, poljubčka tvojega starša, ubesedi svojo skrb zanj,” opisuje novinarka.

Že v drugem tednu pa je Eugenija Carl začela opažati, da je nekaj narobe. “Ko je bila pri mami prva negovalka, je bila mama dobre volje, pogovorljiva, umirjena. Naslednji teden pa zaprta vase, tiha, nabirala je solze; ko sem prišla na obisk, je šepetaje govorila, ob odhodu me ni hotela izpustiti iz objema …”

eugenija evgenija carl
Osebni arhiv

Nasilje za zaprtimi vrati

Da se za štirimi stenami, ko ni nikogar v bližini, nekaj dogaja, sta posumila tudi podnajemnik in soseda, ki sta slišala grobo nadiranje, še dodaja Carl. Da bi ugotovila resnico, je zato nenapovedano prišla v materino hišo in s hodnika posnela dogajanje – grobo zmerjanje, nadiranje, poniževanje. Nato je vstopila v sobo, kjer se je mama tresla in sklanjala glavo od groze, strahu, pravi. Ko jo je objela, je zajokala, dodaja. Carl je nato negovalko nemudoma odslovila in na policijo podala kazensko ovadbo.

“Šele potem mi je mama povedala, da jo je negovalka tudi večkrat udarila po glavi, da jo je celo vrgla na posteljo in jo z glavo tiščala v vzmetnico. Mama je povedala, da se je dušila in mislila, da je konec,” opisuje Carl in dodaja: “Ko jo je preoblačila, ji je grobo zvijala roke. Mama ima 38 kilogramov.”

Večina dela sočutno in s srcem, hvala jim!

Kot pravi novinarka, je mama vse to v postopku povedala tudi policiji. “Vedela sem, da si ne izmišljuje, saj bi sicer podobno govorila o drugi negovalki. Mama je dementna, ampak dojema stvari,” razlaga Carl. “Poleg tega je dogodke vedno opisala enako. Če bi si jih izmislila, bi jih že zdavnaj pozabila. Tudi posnetek je več kot zgovoren.”

Dodaja, da je mamina pripoved do solz ganila tudi policistko na postaji, saj je mama med pripovedovanjem travmatične zgodbe znova jokala in se tresla.

“Res grda izkušnja. Je lahko še kaj bolj zavržnega od tega, da se spravljaš na nemočne ostarele osebe?” se sprašuje novinarka, ki je želela z javno objavo na Facebooku opozoriti tudi druge, ki so v podobni situaciji in potrebujejo skrbnika za svoje ostarele svojce, naj bodo previdni.

“Dragi svojci, namestite kamere. Nujna oprema,” pravi Carl in dodaja, da se zaveda, da gre za grdo izjemo. “Večina osebnih asistentov, kot se jim strokovno reče, svoje delo opravlja profesionalno, s srcem, sočutno. Hvala jim.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje