Znani bodo januarski podatki o številu brezposelnih

Slovenija 05. Feb 202406:47 0 komentarjev
brezposelnost
Foto: Borut Živulovič/BOBO

Zavod za zaposlovanje bo danes objavil podatke o številu registriranih brezposelnih v januarju. Decembra se je število predvsem na račun izteka zaposlitev za določen čas pričakovano dvignilo, za januar se pričakuje dodatno sezonsko rast. Na splošno pa stroka letos na trgu dela pričakuje ugodne razmere.

Konec decembra lani je bilo v Sloveniji registriranih 48.353 brezposelnih oz. 2,5 odstotka več kot novembra in 9,1 odstotka manj kot decembra 2022. Tako kot v decembru tudi v januarju vsakoletno prihaja do izteka pogodb o zaposlitvi za določen čas, kar se bo po pričakovanjih odrazilo tudi na povečanju števila brezposelnih v prvem mesecu letošnjega leta.

Zavod je sredi januarja opozoril, da že beleži povečano sezonsko prijavljanje brezposelnih iz dejavnosti, ki se sicer srečujejo z izrazitejšim kadrovskim primanjkljajem – gradbeništva, zdravstva in socialnega varstva ter izobraževanja.

Brezposelnost pa ne glede na to ostaja na zelo nizkih ravneh. Zadnji rekord je bil zabeležen septembra, ko je bilo v evidenco na zavodu prijavljenih le 45.999 brezposelnih.

Ne glede na negotove gospodarske razmere stroka ugodne razmere na trgu dela pričakuje tudi letos. Urad za makroekonomske analize in razvoj je v jesenski gospodarski napovedi zapisal, da bo število registriranih brezposelnih letos v povprečju znašalo 46.600, leta 2025 pa 44.900.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!