Znanih prvih 20 hiš, ki bodo na Ljubnem in v Lučah porušene po lanskih poplavah

Slovenija 24. Apr 202415:36 > 16:38 0 komentarjev

Vlada je potrdila prvi seznam objektov, ki jih bodo morali po lanskih avgustovskih poplavah porušiti na Ljubnem in v Lučah. Lastnikom bodo na voljo različne možnosti.

Na novinarski konferenci po seji vlade je podpredsednik vlade Matej Arčon predstavil načrte glede ukrepov po lanskih poplavah, namenjenih selitvi prebivalcev z ogroženih poplavnih območij.

Sporočil je, da so danes potrdili seznam stavb za odstranitev v občinah Ljubno in Luče. “Odločitev, da se nekdo mora seliti, je vedno težka, zato ta ni bila sprejeta z lahkoto. Seznam temelji na strokovnih ocenah, glavni namen vsega pa je zagotavljanje varnosti ljudi,” je dejal.

Pojasnil je, da gre za 20 objektov, katerih lastnikom bo država v celoti povrnila ocenjeno vrednost ter ponudila več možnosti izbire. “Ali se bodo odločili za izplačilo odškodnine, ali za nadomestno gradnjo, ali pa da država zanje odkupi drugo nepremičnino,” je povedal.

Dodal je, da so lastniki s tem že seznanjeni, glede časovnice, kdaj bo prišlo do izvedbe načrta, ni podal natančnega odgovora. “Odločbe bodo izdane in poslane. Trenutno potekajo dogovori glede podrobnosti za podpis pogodbe in opcij, za katere se bodo odločili posamezni lastniki,” je še pojasnil in dodal, da bo  vlada sklepe za naslednjih 17 objektov obravnavala v maju.

Kot je dodatno sporočil vladni urad za komuniciranje, sklepi po navedbah službe vlade za obnovo po poplavah in plazovih temeljijo na strokovnih mnenjih, ki jih je pripravila Državna tehnična pisarna, da obstaja visoka ogroženost zaradi zemeljskega ali hribinskega plazu kot posledice poplav in plazov, da gre za znatno poškodovane objekte, katerega obnova ni mogoča ali ekonomsko smiselna, in bi lahko nastale škodljive posledice za življenje in zdravje ljudi.

Sprejet je bil tudi pomemben akt glede sanacije na območju stare cinkarne v Celju, ki je trenutno opuščeno in degradirano zaradi pretekle industrijske dejavnosti. Želja vlade je, da ugrizne v to kislo jabolko in na nek način zgodovinski dogodek, da bomo ta prostor tudi začeli sanacijo in sprejemanje določenih prostorskih aktov in v bodoče namenili sredstva za sanacijo tega območja. Več bo znanega v petek v Celju.

Skupaj potencialno ogroženih 348 objektov

Vodja vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic je v začetku meseca dejal, da bo vlada še ta mesec odločala o odstranitvi prvih 36 objektov, ki so bili v lanski avgustovski ujmi porušeni, odplavljeni ali kako drugače uničeni in niso primerni za nadaljnje življenje.

Lastniki objektov s sklepi o odstranitvi se bodo lahko odločili med možnostmi, ki jih ponuja interventni zakon, in sicer, ali bodo privolili v gradnjo nadomestitvenega objekta, izplačilo odškodnine ali nakup nadomestne nepremičnine.

Gradnja nadomestitvenih objektov bi se lahko po Šefičevih besedah začela v drugi polovici leta. Upravičenci bodo lahko izbirali med 12 arhitekturnimi rešitvami, ki jih je prek natečaja izbralo ministrstvo za solidarno prihodnost v sodelovanju z zbornico za arhitekturo in prostor. Pet rešitev je za eno- in dvostanovanjske stavbe, tri za dvojčke, štiri pa za vrstne hiše.

Skupaj je kot potencialno ogroženih z vidika poplav, plazov ali erozije tal za zdaj evidentiranih 348 objektov, ki predstavljajo potencialno grožnjo za zdravje in življenje ljudi, ni pa to še končna številka. Kot je povedal Šefic, bo državna tehnična pisarna strokovna mnenja zaključila v aprilu, vlada bo o njih odločala v naslednjih mesecih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!