Znano je, kako bodo volitve 24. aprila potekale za tiste, ki bodo v karanteni

Slovenija 03. Feb 202215:36 > 04. Feb 2022 09:08 0 komentarjev
Volilna skrinjica
Ziga Zivulovic jr./BOBO

Državna volilna komisija je s predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ministrstva za zdravje in strokovne skupine za covid-19 na današnji seji, ki je potekala na Brdu pri Kranju, pretresala epidemiološke ukrepe, ki bodo veljali na dan parlamentarnih volitev 24. aprila. Sprejeli so odločitev, da bodo tisti, ki bodo v času volitev v karanteni, lahko glasovali z drugimi na voliščih med 7. in 19. uro, ob doslednem upoštevanju ustreznih zaščitnih ukrepov. Odločitev za tiste, ki se bodo zaradi okužbe na ta dan ali tik pred tem znašli v izolaciji, pa bodo sprejeli najpozneje 25 dni pred volitvami.

Državna volilna komisija (DVK) je na podlagi dosedanjih razprav s predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pripravila izhodišča za odločanje o možnih rešitvah za izvedbo prihajajočih državnozborskih volitev, ki bodo 24. aprila. Na seji sta poleg predstavnikov DVK in NIJZ sodelovala tudi predstavnik ministrstva za zdravje in predstavnik strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19.

Odločili so, da bodo tisti, ki bodo v času volitev v karanteni (torej neokuženi, ki so v karanteni zaradi rizičnega stika), glasovali na voliščih med 7. in 19. uro, ob doslednem upoštevanju ustreznih zaščitnih ukrepov. Zanje torej ne bodo podaljševali dela volišč.

Tisti, ki se bodo zaradi okužbe s koronavirusom znašli v izolaciji vsaj pet dni pred volitvami, bodo lahko, tako kot drugi, ki na volišča ne morejo, poslali vlogo za glasovanje po pošti. Svoj glas bodo tako morali oddati po pošti tudi, če bi vmes covid-19 že preboleli in bi si formalno lahko skrajšali izolacijo. Največja neznanka pa še naprej ostajajo tisti, ki bodo za okužbo s koronavirusom izvedeli tik pred volitvami, torej manj kot pet dni prej in bodo zamudili rok za oddajo vloge za glasovanje po pošti. O teh se DVK danes še ni izrekla. Sprejeli pa so sklep, da bodo končno odločitev sprejeli najpozneje 25 dni pred volitvami.

Pomemben podatek bo epidemiološka slika

Za njihovo odločitev je namreč pomemben podatek aktualna epidemiološka slika, torej ali bo predvideno število okuženih tako veliko, da bi, če jim oddaje glasov ne bi omogočili, to lahko vplivalo na izid in legitimnost volitev. Na podlagi tega se bodo odločali tudi o izvedbi glasovanja na domu, saj bi ob zelo velikem številu zahtev za glasovanje na domu lahko imeli težavo z zagotavljanjem t. i. letečih volilnih komisij.

Dušan Vučko, direktor DVK, je po seji v izjavi dejal, da so danes rešili tri četrtine problema. “Ne glede na številke,” je poudaril. Kajti če velja, da so na vsakega prebivalca, ki je v izolaciji, trije v karanteni, “potem smo velik problem danes rešili”, je pojasnil. Ideji o podaljševanju odprtja volišč za ljudi v izolaciji po vzoru Portugalske člani DVK niso bili naklonjeni. Ministrstvo za zdravje je namreč podalo jasno stališče, da nasprotujejo temu, da bi okuženi in oboleli, ki so v izolaciji, na dan volitev odhajali na volišča.

Dušan Vučko
Srdjan Živulović/BOBO

Tudi pri končnih odločitvah bodo najprej prisluhnili epidemiologom in zdravstveni stroki, izvedljivost ukrepov, ki jih bodo ti predlagali, pa bodo nato preverili še po pravni plati. Hkrati so zaradi slabih izkušenj pri glasovanju na referendumu o vodah sprejeli odločitev, da bodo morali vsi, ki bodo zaradi zdravstvenih težav zaprosili za glasovanje na domu, predložiti ustrezno zdravniško potrdilo. “Ne glede na to, ali je čas izolacije, karantene, je bilo soglasno sprejeto, da se to uredi,” je povedal Vučko.

DVK je ministrstvu za finance v soglasje poslala tudi spremembo pravilnikov o nadomestilih. Predlaga, da se zaradi izpostavljenosti epidemiološkim razmeram državljanom, ki bodo delali na voliščih, in okrajnim volilnim komisijam volilnih enot določi dodatek v višini 10 odstotkov, članom volilnih odborov pa 25 odstotkov. “Pričakujemo soglasje ministrstva za finance,” je ob tem še dodal Vučko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!