Znano je, kdaj bo ministrica predstavila spremembe plač v javnem sektorju

Slovenija 09. Nov 202214:35 0 komentarjev
Sanja Ajanović Hovnik
Žiga Živulović jr./BOBO

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik bo izhodišča za spremembe plačnega sistema javnega sektorja na vladi predvidoma predstavila čez dva tedna. Predvideva, da bodo na vladi sprejeta še v novembru, takoj zatem pa načrtujejo tudi javne posvete na to temo, je ministrica pojasnila po današnji seji sveta za sistem plač v javnem sektorju.

Na današnji seji sveta za sistem plač v javnem sektorju so se sicer seznanili z gibanjem plač v javnem sektorju v obdobju od njegove vzpostavitve, torej od leta 2008.

Kot je pojasnila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, so želeli pokazati, da so se cilji enotnega plačnega sistema, predvsem enako plačilo za primerljivo delo, skozi čas nekako izrodili in niso bili doseženi. Pri tem pa so želeli po njenih besedah osmisliti namen sveta in na nek način zagotoviti, da bi bil ta nek krovni organ, ki bi zavezoval tako ravnanje vlade, sindikatov in ostalih deležnikov v sistemu plač pri sprejemanju reforme.

A se je po besedah ministrice v bistvu pokazalo, da čeprav so vsi deležniki nezadovoljni z obstoječim stanjem in da “praktično nihče, ki se je oglasil v razpravi, ni imel o plačnem sistemu povedati ene pozitivne zadeve”, na koncu niso bili sposobni sprejeti ugotovitvenega sklepa, kjer bi ugotovili, da plačni sistem ni dosegel zastavljenih ciljev, razen cilja transparentnosti.

Tako je ministrica ugotavljala, da sveta za sistem plač niso bili sposobni osmisliti, zato se bodo glede nadaljnjih srečanj dogovarjali sproti, glede na predloge, ki jih bodo prejeli. Glede na to, da svet po zakonu nima druge naloge razen spremljanja politike plač, kar so danes pogledali, pa ocenjuje, da se v kratkem niti ne bodo več sestali.

Pripravljajo pa na ministrstvu za javno upravo izhodišča za spremembe plačnega sistema. Po njihovem sprejetju na vladi pa med drugim načrtujejo javne posvete, na katere bodo povabili tudi ostalo javnost, raziskovalce, predstavnike različnih področij. Kot je poudarila ministrica, mora biti cilj, da se v središče plačnega sistema postavi kakovost storitev, ki jih javni sektor zagotavlja.

Glede na to, da se res velikokrat srečujejo v zelo širokih sestavah, da so izmenjali stališča in se razprave iz srečanja v srečanje nekako ponavljajo, pa Ajanović Hovnik ocenjuje, da bodo zdaj njihovi nadaljnji koraki zelo strukturirani, zelo usmerjeni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!