Znano je, kdo bo nosilec liste SLS za evropske volitve

Evropske Volitve 14. Nov 202316:18 5 komentarjev
Peter Gregorčič
Peter Gregorčič (Foto: Alen Milavec/BOBO)

Nosilec liste SLS za evropske volitve bo Peter Gregorčič. Kandidatna lista sicer še ni zaključena, saj k sodelovanju v SLS vabijo tudi druge stranke. Med točkami njihovega volilnega programa so varovanje meja pred nezakonitimi migracijami, krepitev zunanje in varnostne politike ter energetska neodvisnost.

Nekdanjega predsednika programskega sveta Radiotelevizije Slovenija Petra Gregorčiča, ki sicer ni član stranke SLS, so za nosilca liste potrdili na ponedeljkovih sejah izvršilnega odbora in sveta stranke, je dejal predsednik SLS Marko Balažic.

Eden od razlogov za politično krizo v Sloveniji je po mnenju Balažica tudi ta, da v slovenskem političnem prostoru nikoli ni prišlo do generacijskega preloma. Zdaj je čas za to dozorel, evropske volitve pa so ena od možnosti, da “dajemo prostor tistim, ki se želijo angažirati”. “Dajemo jasen signal, v katero smer bi morala iti tudi slovenska politika, če bi želela presekati te gordijske vozle, ki smo jim danes priča,” je dodal Balažic.

Gregorčič se je na pobudo SLS odzval, ker ga je “prepričala njihova ideja o generacijskem prelomu”, poleg tega gre za najstarejšo politično stranko pri nas. Geslo SLS bo Močna Evropska unija za vse, saj je kot taka ključna za naše materialno, kulturno in duhovno blagostanje, menijo. “Preko svoje prisotnosti v institucijah Evropske unije (EU) sooblikujemo našo skupno evropsko usodo, če bomo v te institucije le pošiljali ljudi, ki zmorejo in tudi znajo,” je dejal Gregorčič.

Programska izhodišča, s katerimi se bodo podali na volitve, so strnili v šest sklopov. Prvi je močna EU za vse generacijske in socialne skupine, vanj pa so vključili “prehransko neodvisnost in razvoj podeželja, razvoj urbanega prostora in digitalizacijo, prilagodljivo kohezijsko politiko, ustrezno prometno politiko, razvoj kozmopolitanskega prostora, inovacije in razvoj ter skupno socialno dimenzijo”.

Drugi sklopi so še demokracija in vladavina prava za vse, krepitev skupne zunanje in varnostne politike, skupno varovanje meja pred nezakonitimi migracijami, energetska neodvisnost in trajnostni zeleni prehod.

Lista še ni zaključena, čeprav bi jo po Balažičevih besedah lahko že popolnili, a je zaradi vabila drugim še ne zapirajo. “Vsi, ki se vidijo v tem cilju močne Evropske unije, so vsekakor vabljeni, da sodelujejo in nikomur se ne odpovedujemo,” je dejal tudi na vprašanje o tem, ali bo na listi SLS tudi Franc Bogovič, ki je evropski poslanec že dva mandata.

Tudi Gregorčič je pojasnil, da so najprej želeli postaviti nosilca liste in začrtati program. Kandidacijski postopek pa so podaljšali do konca januarja. Gregorčič bo sodeloval pri pogovorih s kandidati.

Po neuradnih informacijah STA naj bi sicer Bogovič računal na kandidaturo na listi SLS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje