Znano je, kdo bo vodil komisijo o sumih političnega vmešavanja v policijo

Slovenija 22. Mar 202313:39 2 komentarja
Policisti pred DZ
Žiga Živuloviè jr./BOO

Poslanci so imenovali predsednika, podpredsednika, člane in namestnike članov novoustanovljene parlamentarne preiskovalne komisije, ki bo preiskovala sume nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in drugih državnih organov.

Državni zbor je imenoval člane in vodstvo novoustanovljene parlamentarne preiskovalne komisije, ki se bo ukvarjala s sumi nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in drugih državnih organov. Drugo preiskovalno komisijo v tem mandatu bo vodil poslanec Gibanja Svoboda Miha Lamut.

Poslanci so namreč sprejeli sklep o sestavi in imenovanju predsednika, podpredsednika, članov in namestnikov članov komisije. Njen predsednik je postal poslanec Lamut, podpredsednik pa Damijan Zrim iz SD. Člani komisije so poleg njiju še Branko Grims (SDS), Vida Čadonič Špelič (NSi) in Tatjana Greif (Levica). Za namestnike članov pa je državni zbor imenoval Franca Propsa (Svoboda), Andreja Kosija (SDS), Jerneja Vrtovca (NSi), Meiro Hot (SD) in Miho Kordiša (Levica).

Ker je bila parlamentarna preiskava odrejena na zahtevo tretjine poslancev, so morali namreč pri sestavi komisije upoštevati, da imajo vse poslanske skupine enako število članov, predsednik pa je izmed poslancev, ki so vložili zahtevo za uvedbo preiskave.

Komisijo odredili na zahtevo poslancev Svobode

Preiskovalno komisijo, ki bo ugotavljala morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in drugih pristojnih državnih organov s področij davkov in preprečevanja pranja denarja ter nedopustnega političnega vplivanja na potek oziroma izid posameznih predkazenskih in postopkov finančnega nadzora ter odkrivanja in preprečevanja pranja denarja, je državni zbor na zahtevo poslancev Svobode odredil februarja.

Kot so v zahtevi za odreditev parlamentarne preiskave pojasnili v Gibanju Svoboda, je namen preiskave med drugim ugotoviti, ali so se člani tretje vlade Janeza Janše in sedanje vlade Roberta Goloba politično vmešavali v konkretne predkazenske in druge postopke in pri tem nedopustno vplivali na delo slovenske policije. Ugotoviti želijo tudi, ali Nacionalni preiskovalni urad deluje avtonomno in ali domnevno politično kadrovanje poteka z namenom podreditve slovenske policije interesom in volji članov vlade.

Poleg policije pa se bo komisija osredotočila tudi na druge avtonomne represivne organe. Kot je ob predstavitvi zahteve opozoril Lamut, namreč obstaja sum, da je prejšnja vlada poleg policije zlorabljala tudi finančno upravo in urad za preprečevanje pranja denarja, in sicer z namenom nezakonitega pridobivanja podatkov, s katerimi je pred volitvami v državni zbor poskušala diskreditirati politične nasprotnike.

Preiskava bo zajela obdobje od nastopa prejšnje vlade do odreditve preiskave.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje